“Πόρτα” στον Σνόουντεν και από τη Γαλλία

Άλλη μία ευρωπαϊκή χώρα προστέθηκε στη μακρά λίστα των κρατών που αρνούνται να χορηγήσουν άσυλο στον καταζητούμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες πρώην σύμβουλο της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν. Αυτή τη φορά είναι η Γαλλία.

"Η Γαλλία έλαβε, όπως πολλές άλλες χώρες, μέσω της πρεσβείας της στην Μόσχα, ένα αίτημα χορήγησης ασύλου του κ. Έντουαρντ Σνόουντεν. Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της δικαστικής ανάλυσης και της κατάστασης του ενδιαφερόμενου, δεν θα δοθεί συνέχεια", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Σήμερα το πρωί ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι η Γαλλία δεν έχει λάβει αίτημα χορήγησης ασύλου από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, αλλά προανήγγειλε ότι αν αυτό συνέβαινε, ο ίδιος "δε θα το αντιμετώπιζε θετικά".

Ιδιαίτερα ενοχλημένη από την υπόθεση των υποκλοπών εμφανίζεται εξάλλου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που περιμένει εξηγήσεις από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών την ερχόμενη εβδομάδα.

"Θέλω να δω αποδείξεις για τα γεγονότα", σημείωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Βερολίνο. "Ελπίζω να εξασφαλίσουμε πληροφορίες και να εξάγουμε σημαντικά συμπεράσματα. Κατέστησα σαφές ότι η κατασκοπεία σε βάρος θεσμών εντός της ΕΕ δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα περιμέναμε να μας αντιμετωπίζουν αυτοί που θεωρούμε φίλους μας. Δεν βρισκόμαστε πια στον Ψυχρό Πόλεμο", σημείωσε.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τα σχόλια αυτά της καγκελαρίου, το ARD-DeutschlandTrend έδωσε στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, σύμφωνα με τα οποία μόνο το 49% των Γερμανών θεωρεί τους Αμερικανούς έμπιστους εταίρους πλέον, ενώ το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 65% σε προηγούμενη δημοσκόπηση.

Την ίδια ώρα πολλές ευρωπαϊκές πηγές δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι Ευρωπαίοι ειδικοί σε θέματα πληροφοριών θα μετάσχουν την ερχόμενη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον μαζί με τους Αμερικανούς ομολόγους τους στην πρώτη σύνοδο μιας ομάδας εργασίας για τα αμερικανικά προγράμματα συλλογής δεδομένων και πληροφοριών. Η σύνοδος αυτή θα γίνει παράλληλα με την πρώτη σύνοδο των διαπραγματεύσεων που αποσκοπούν στην σύναψη μιας διατλαντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, βάσει συμφωνίας που συνήφθη χθες μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και του προέδρου των ΗΠΑ.