Ήπιαν καφέ με το Μοράλες για να δουν αν ο Σνόουντεν ήταν στο αεροπλάνο

Αναγκαστική προσγείωση έκανε το προεδρικό αεροσκάφος της Βολιβίας, στο οποίο επέβαινε ο Έβο Μοράλες, στο αεροδρόμιο της Βιέννης.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Βολιβίας, ο Ισπανός πρέσβης στην Αυστρία του ζήτησε να πιουν καφέ προκειμένου να μπει στο αεροπλάνο και να δει αν επιβαίνει σε αυτό ο Σνόουντεν.

Ο Μοράλες πάντως απέρριψε το αίτημα των ισπανικών αρχών να επιθεωρήσουν το αεροπλάνο.

Τι όμως πραγματικά συνέβη στο αεροπλάνο του Μοράλες;

Οι πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς έγινε είναι σχετικά αντικρουόμενες. Σύμφωνα πάντως με έγκυρα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, ο Έβο Μοράλες δεν έδωσε έγκριση να γίνει έρευνα στο αεροσκάφος του. Δόθηκε όμως μια συμβιβαστική λύση: ένας αστυνομικός να περπατήσει στους διαδρόμους του αεροπλάνου. 

Αρχικά Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία είχαν αρνηθεί τη διέλευση του σκάφους από τον εναέριο χώρο τους. Παρίσι και Λισαβόνα έδωσαν το πράσινο φως για την απογείωση αλλά το ισπανικό "όχι" κράτησε τελικά το προεδρικό αεροσκάφος στο έδαφος.

Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από τη Μόσχα και οι αρχές υποπτεύονται ότι μπορεί να μεταφέρει το Σνόουντεν ο οποίος έχει ήδη ζητήσει άσυλο από τη Βολιβία.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μοράλες "περιμένουμε άδεια από την ισπανική κυβέρνηση για να συνεχίσουμε την πτήση μας".

Η Ισπανία έδωσε στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) την έγκριση να απογειωθεί το αεροπλάνο και ο πρόεδρος της Βολιβίας επιστρέφει στη Λα Παζ. 

Το Reuters πάντως μεταδίδει ότι οι αρχές της Αυστρίας επιθεώρησαν το αεροσκάφος του Μοράλες αλλά δεν βρήκαν ίχνη του κατασκόπου. Η πληροφορία όμως δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή και οι αρχές της Βολιβίας το διαψεύδουν.