Το 28ο μέλος της απέκτησε σήμερα, πρώτη Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Ένωση αφού η Κροατία εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Είναι η μέρα που πραγματοποιούνται όλα τα όνειρα, όχι μόνον αυτής της γενιάς, αλλά και πολλών προηγούμενων γενεών, η μέρα που δημιουργούμε τα θεμέλια για ασφαλές, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό μέλλον των νέων γενεών, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς τα ξημερώματα στο πλαίσιο του κεντρικού εορτασμού για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
“Σήμερα είναι μέρα χαράς για την πατρίδα μας. Ημέρα κατά την οποία γινόμαστε δεκτοί στη μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη ένωση ευρωπαϊκών κρατών, που υπήρξε ποτέ στην ήπειρό μας΄” τόνισε ο κ. Γιοσίποβιτς μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Μπαν Γέλατσιτς ενώ τόνισε ότι το Ζάγκρεμπ επιθυμεί την όσο το δυνατόν ταχύτερη ένταξη στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο, όπως τονίζουν εγχώρια μέσα ενημέρωσης, η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα επισκίασε τους εορτασμούς για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ..
Η Κροατία, που είναι, μετά τη Σλοβενία, η δεύτερη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας που εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αντιμέτωπη με το πέμπτο έτος της ύφεσης και ένα αρνητικό ρεκόρ ανεργίας (21%), που “πήραν την λάμψη από τους εορτασμούς της Κυριακής (για την ένταξή της στην ΕΕ)” επισήμανε, μεταξύ άλλων, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η ένταξη μιας χώρας με πληθυσμό 4,2 εκατομμυρίων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν περνά "απαρατήρητη" εξαιτίας της κατάστασης της οικονομίας, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από όσα μετέδωσε, μεταξύ άλλων, το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ. Έπειτα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, η Κροατία είναι το τρίτο φτωχότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται στο πέμπτο έτος ύφεσης και έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ. Ωστόσο- προσθέτει το πρακτορείο ειδήσεων- για τους Κροάτες, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι λογική και δικαίωμα που τους είχε αρνηθεί για πολύ καιρό.