Άρχισε η “κάθαρση” στο Βατικανό

Πριν από λίγες ημέρες, ο Πάπας Φραγκίσκος διέταξε μια ευρεία, πρωτοφανή εσωτερική ανάκριση για τις υποθέσεις της τράπεζας της Αγίας Έδρας, λόγω των συνεχόμενων φημών για εμπλοκή της  τράπεζας του Βατικανού (Ior) σε σειρά έκνομων δραστηριοτήτων.

Σήμερα, η έρευνα της εισαγγελίας της Ρώμης  οδήγησε σε τρεις συλλήψεις. Ένας κληρικός, ένα μέλος των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών και ένας οικονομολόγος συνελήφθησαν με την κατηγορία  απάτης,  ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και συκοφαντίας.

Ο υψηλόβαθμος κληρικός της πόλης Σαλέρνο της Νότιας  Ιταλίας, Νούντσιο Σκαράνο-ο οποίος εργάζεται  στην οικονομική διαχείριση του Βατικανού-  ο χρηματιστής Τζοβάννι Καρίντσο και ο καραμπινιέρος  Τζοβάννι Μαρία Τζίτο είναι ύποπτοι για προσπάθεια παράνομης μεταφοράς 20 εκατομμυρίων ευρώ από την Ελβετία στην Ιταλία.
Πριν από δυο εβδομάδες, ο Ιταλός κληρικός είχε λάβει κλήση σε απολογία από την  εισαγγελία του Παλέρμο για ξέπλυμα πεντακοσίων εξήντα χιλιάδων ευρώ, και, για  το λόγο αυτό,  πριν από δυο ημέρες είχε παυθεί από τα καθήκοντα του   οικονομικού διαχειριστή του Apsa,  οργανισμού ακίνητης περιουσίας  της  Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Πρόκειται για οργανισμό που έχει στην ιδιοκτησία του χιλιάδες ακίνητα και   καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Πριν από δύο ημέρες, ο πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε, με στόχο την αύξηση της  διαφάνειας,   την δημιουργία ειδικής επιτροπής για την ριζική αναδιάρθρωση της  τράπεζας  του Βατικανού Ior,  τράπεζα στην οποία  ο Νούντσιο Σκαράνο  συνεχίζει  να διατηρεί λογαριασμό.