Συρία: Γάλλοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν 13 μολύνσεις με σαρίν

Αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από ένα εξειδικευμένο γαλλικό εργαστήριο σε δείγματα τα οποία έφεραν δημοσιογράφοι της εφημερίδας "Λε Μοντ" έπειτα από μια επίθεση στα μέσα Απριλίου στο Τζομπάρ, προάστιο της Δαμασκού, αποκάλυψαν 13 περιπτώσεις μόλυνσης από το αέριο σαρίν, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας.

Οι δημοσιογράφοι της "Λε Μοντ" είχαν φέρει πίσω στη Γαλλία 21 δείγματα, τα οποία αναλύθηκαν από ένα εργαστήριο που εξαρτάται από τη Γενική Διεύθυνση Οπλισμού του γαλλικού υπουργείου Άμυνας.

"Επτά αποδείχθηκε πως είναι αδύνατο να αναλυθούν ή ήταν αρνητικά. Δεκατέσσερα δείγματα, που αφορούν δεκατρία θύματα, αποδείχθηκαν θετικά, φανερώνοντας την παρουσία σαρίν στα ούρα (οκτώ φορές), σε τρίχες μαλλιών (δύο φορές), σε ρούχα (τρεις φορές) και στο αίμα ενός από τα θύματα ένα ρούχο του οποίου είχε βρεθεί θετικό", γράφει η εφημερίδα στο φύλλο της που κυκλοφορεί σήμερα με αυριανή ημερομηνία.

Το σαρίν είναι ένα ισχυρό, θανάσιμο νευροτοξικό αέριο, άοσμο και αόρατο. Εκτός από την εισπνοή, η απλή επαφή του αερίου αυτού με το δέρμα μπλοκάρει τη διαβίβαση των νευρικών σημάτων και επιφέρει το θάνατο με καρδιαναπνευστική ανακοπή.

Μεταξύ των δειγμάτων που έφεραν στη Γαλλία οι δημοσιογράφοι της "Λε Μοντ", όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, περιλαμβάνονται ρούχα που είχα βρεθεί εγκαταλειμμένα στη γραμμή του μετώπου και άλλα τα οποία ελήφθησαν από ένα ιατρικό κέντρο σε προάστιο της Δαμασκού, στο οποίο είχαν νοσηλευθεί τον Απρίλιο και το Μάιο άνθρωποι που είχαν εκτεθεί σε χημικές επιθέσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η ανάλυση αυτή "επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα των τριών πρώτων δειγμάτων που είχαν αναλυθεί και δημοσιοποιηθεί στις 4 Ιουνίου από τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και από τη 'Λε Μοντ'", υπογραμμίζεται από την εφημερίδα.

Στις 4 Ιουνίου, η Γαλλία είχε κατηγορήσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ότι χρησιμοποίησε τουλάχιστον μία φορά στη Συρία το αέριο σαρίν. Δέκα ημέρες αργότερα, ο Λευκός Οίκος είχε κατηγορήσει με τη σειρά του απερίφραστα το συριακό καθεστώς ότι χρησιμοποίησε αέριο σαρίν εναντίον των ανταρτών.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, 100 ως 150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία σε επιθέσεις με χημικό αέριο.

Οι Δυτικοί υποστηρίζουν πως δεν έχουν ως τώρα καμιά απόδειξη για χρήση χημικών όπλων από τους σύρους αντιπολιτευόμενους, όπως ισχυρίζεται η Δαμασκός.