Τα 26 εκ. ανέργων φοβίζουν τις Βρυξέλλες

Έναν χρόνο μετά την συνομολόγηση συμφώνου για την απασχόληση - τα αποτελέσματα του οποίου δεν έχουν ακόμη φανεί - οι Ευρωπαίοι ηγέτες ψάχνουν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών τη λύση στον γόρδιο δεσμό της ανεργίας των νέων, που θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. 

Σύμφωνα με τις έως τωρα πληροφορίες και με το θέμα επι τάπητος, οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν για την επίσπευση της εκταμίευσης των 6 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, εντός της διετίας 2014-2015 και όχι στο σύνολο της επταετίας μέχρι το 2020. Ωστόσο χρειάζεται ακόμη η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό 2014-2020, η οποία δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα.

Ωστόσο, ο κορυφαίος γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, εκτιμά ότι τα 6 δισ. "είναι σταγόνα στον ωκεανό".

"Αυτά τα χρήματα θα διανεμηθούν σε 28 χώρες. Αυτό σημαίνει ότι είναι ελάχιστον το μερίδιο που αντιστοιχεί σε κάθε χώρα. Με λίγα λόγια είναι πολύ λίγα αυτά που μπορούν να επιτευχθούν για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που αφορά εκατομμύρια νέους ανθρώπους», εκτιμά το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης.

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν επίσης να κάνουν πράξη την "Εγγύηση για τη νεότητα", που προβλέπει την προσφορά επαγγελματικής εκπαίδευσης ή θέσης εργασίας σε κάθε νέο στο πρώτο τετράμηνο μετά το τέλος των σπουδών ή την απώλεια της θέσης εργασίας του.

Οι 27 επιδιώκουν επίσης την βελτίωση της χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που παράγουν θέσεις εργασίας. Σε αυτό το σημείο έχει δυνατότητα παρέμβασης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναπτύσσοντας νέα εργαλεία, με στόχο την αύξηση της δυνατότητας δανεισμού.

26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη είναι άνεργοι, ανάμεσα τους 5,6 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών, δημιουργώντας τον φόβο για την εμφάνιση μίας χαμένης γενιάς, όπως είχε πει και ο Μπαράκ Ομπάμα στην τελευταία του επίσκεψη στο Βερολίνο.

 Η κατάσταση είναι περισσότερο ανησυχητική σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, όπου περισσότεροι από ένας στους δύο νέους είναι άνεργοι. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 58,3% των νέων κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι.

Α. Σαμαράς: Πρέπει να βρεθούν λύσεις εκτός πεπατημένης

Την Ελλάδα, που είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο στην Ευρώπη από την ανεργία των νέων, μαζί με την Ισπανία, εκπροσωπούν στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει στις χειρότερες διαστάσεις το πρόβλημα της ανεργίας των νέων και πρέπει να βρεθούν λύσεις εκτός πεπατημένης εξέφρασε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.  

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε συνομιλίες του με τους προέδρους της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, ο πρωθυπουργός επέμεινε να χρησιμοποιηθούν άμεσα συγκεκριμένα κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, τα οποία θα λειτουργήσουν ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις μμε από την ΕΤΕπ, που μπορούν μάλιστα να πολλαπλασιαστούν μέσω μόχλευσης.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ακόμη πολύ σημαντική εξέλιξη την εμπροσθοβαρή εκταμίευση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.