Η διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Τουρκία και την Γερμανία, με φόντο τον νέο γύρο συνομιλιών για την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας, έχει προβληματίσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Καθώς αρκετές χώρες-μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας, με το επιχείρημα ότι η Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσει την αυξανόμενη επιρροή της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών έσπευσε σήμερα να κατευνάσει την ένταση, διαμηνύοντας στον Ερντογαν ότι "κανένας δεν σκέπτεται μια διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία".
Αν και επέκρινε δριμύτατα την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, ο Μίχαελ Σπίντελεγκερ, σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη, απέκλεισε την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα λέγοντας ότι το ερώτημα που θα τεθεί θα είναι "εάν και ποιο" κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων θα ανοίξει.
Από την πλευρά της, η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ έχει προτείνει να ανοίξει το κεφάλαιο της περιφερειακής πολιτικής, ο ίδιος όμως αντιπροτείνει να ανοίξει τώρα το κεφάλαιο που αφορά τη "δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα", καθώς, όπως σημείωσε, αυτό συνδέεται άμεσα και έντονα με τα τωρινά επεισόδια στην Τουρκία.
Στο στρατόπεδο του Ερντογάν, και ενώ στους δρόμους της Τουρκίας επικρατεί πλέον φαινομενική ηρεμία με κάποιες μικροσυγκρούσεις, ο Τούρκος πρωθυπουργός επιχειρεί να αναστρέψει το πολιτικό κλίμα, ετοιμάζοντας τριήμερο μαζικών εκδηλώσεων υποστήριξης της κυβέρνησης.
Σήμερα, χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία στο Κεϊζέρι (φωτ) για να ακούσουν την ομιλία του Ερντογάν ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ερζερούμ και τη Σαμψούντα, μέσα στο Σαββατοκύριακο.