Στο κόκκινο οι σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας, εν όψη των ενταξιακών συνομιλιών της Άγκυρας

Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να ανοίξει ένας νέος γύρος συνομιλιών Άγκυρας-ΕΕ, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στους κόλπους της Ένωσης. Όμως, τα ευρωπαϊκά σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα, εξαιτίας της αρνητικής στάσης της Γερμανίας.

Με αφορμή την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από τις τουρκικές δυνάμεις, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε, προ ολίγων ημερών, ότι "η βία δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή αντίληψη για την ελευθερία των πολιτών", στέλνοντας έτσι έμμεση προειδοποίηση στην τουρκική κυβέρνηση για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων . 

Αυτό πυροδότησε την οργή της Άγκυρας, η οποία χθες με τη σειρά της κατηγόρησε τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι επιτίθεται στην Τουρκία για προσωπικό πολιτικό όφελος. Μάλιστα, σε δηλώσεις του, ο υπουργός της Τουρκίας , υπεύθυνος για τα ευρωπαϊκά θέμα,  Εγκεμέν Μπαγκίς , προειδοποίησε την Μέρκελ ότι "αυτοί που προσπαθούν αν εκμεταλλευτούν τη χώρα για τους δικούς τους εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς,  δεν έχουν ευοίωνο τέλος".

Στη συνέχεια, τα υπουργεία εξωτερικών των δύο χωρών κάλεσαν τους αντίστοιχους πρεσβευτές για εξηγήσεις.

Συγκεκριμένα , το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας θα καλέσει τον πρεσβευτή της Γερμανίας, για να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με το ότι εκλήθη σήμερα ο Τούρκος πρεσβευτής στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών (!).

Αν και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας, η Μέρκελ ανέκαθεν έδειχνε  σκεπτικισμό . Ωστόσο, στις αρχές της χρονιάς φαινόταν να τάσσεται υπέρ του ανοίγματος ενός νέου κεφαλαίου των διαπραγματεύσεων, θέση η οποία άλλαξε μετά τα αιματηρά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων. 

Μάλιστα, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, τώρα και  η Ολλανδία αντιτίθενται εφεξής στο άνοιγμα του κεφαλαίου αυτού, καθώς επικρίνουν την βαρβαρότητα της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία.

Αν δεν επιτευχθεί ομόφωνη συμφωνία των 27 χωρών μελών της ΕΕ την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, η διακυβερνητική διάσκεψη που θα έδινε την ερχόμενη Τετάρτη το πράσινο φως στο άνοιγμα αυτού του νέου κεφαλαίου μπορεί να αναβληθεί, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες.