Τι και αν ο υποψήφιος για την καγκελάρια, επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ, με συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung είχε πει ότι είναι υπέρ ενός ευρωπαϊκού "σχεδίου Μάρσαλ" για την Ελλάδα και μάλιστα εκτίμησε ότι είναι πιθανό η Γερμανία να δώσει περαιτέρω ενίσχυση στην Ελλάδα.
Ο νεοδιορισθείς εκπρόσωπος Τύπου του Στάινμπρουκ, Ρολφ Κλάινε, έχει άλλη άποψη και μάλιστα την εκφράζει ανοικτά. Το 2010 και ενώ ήταν ακόμη επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας Bild-Zeitung είχε γράψει για "φαλιρημένους Ελληνες", οι οποίοι "δεν αξίζουν να πάρουν ούτε ένα ευρώ βοήθεια, αλλά αντί αυτής θα έπρεπε να πουλήσουν την Ακρόπολη".
O ελληνογερμανικής καταγωγής βουλευτής Μιχάλης Παντελούρης ανακοίνωσε δημόσια την αποχώρησή του από το SPD ενοχλημένος από τις θέσεις Κλάινε. Μάλιστα, όπως γράφει η εφημερίδα Handelsblatt: "ο Μιχάλης Παντελούρης, συνεχίζει το δημοσίευμα, ένας δημοσιογράφος στο Αμβούργο, αγωνίζεται από τότε σε διάφορα Talkshows για την κατανόηση της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκονται πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα". "Εδώ και χρόνια αγωνίζομαι δημόσια εναντίον τέτοιων ανθρώπων, όπως ο Κλάινε. Δεν μπορώ να σιωπώ επί μήνες για το γεγονός ότι, ένας πολιτικός, ο οποίος και με τη δική μου υποστήριξη φιλοδοξεί να γίνει Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, εντάσσει στην ομάδα του έναν άνδρα, ο οποίος πράττει ακριβώς εκείνο, εναντίον του οποίου αγωνίζομαι", γράφει ο ίδιος, αιτιολογώντας την αποχώρησή του από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.
Ο Ρολφ Κλάινε είχε ζητήσει δημόσια συγνώμη στην αρχή της θητείας του ως εκπρόσωπος του Στάινμπρουκ, δεδομένου ότι είχε αποκαλέσει σε ανάρτησή του στο Facebook τον πρόεδρο του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Φίλιπ Ρέσλερ (FDP) ως βορειοκορεάτη στρατηγό.
Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών προσπάθησε να περιορίσει τη ζημιά, δεδομένου ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της Forsa που δημοσίευσε το περιοδικό Stern, το SPD αποσπά ποσοστό 22% των ψηφοφόρων. Ποσοστό που είναι μικρότερο από το 23% που απέσπασε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2009.