G8 για Συρία: Από Σεπτέμβρη βλέπουμε…

Η διεθνής ειρηνευτική σύνοδος με σκοπό να τερματιστεί η σύρραξη στη Συρία, είναι απίθανο να λάβει χώρα πριν από τον Αύγουστο, αφού οι ηγέτες της σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8), συγκρούστηκαν σχετικά με το θέμα, μετά από "βέτο" της Ρωσίας  για τη φύση της μεταβατικής κυβέρνησης της Δαμασκού. 

Παρά τις πιέσεις στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, να μεταβάλει τη στάση του και να πάψει να υποστηρίζει τον Άσαντ - όπως θεωρεί η Δύση ότι πράττει- δεν έχει υπάρξει ουδεμία μεταβολή στη θέση της Μόσχας και ότι η αποχώρηση του Σύρου ηγέτη δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Μάλιστα, την αγεφύρωτη διαφωνία τους αποκάλυψαν ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις δηλώσεις που έκαναν το βράδυ της Δευτέρας,  μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της G8.

"Οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν πλήρως, αλλά μας ενώνει η κοινή πρόθεση για τον τερματισμό της βίας, για να σταματήσει η αύξηση του αριθμού των θυμάτων στη Συρία, για να επιλυθούν τα προβλήματα με ειρηνικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών στην Γενεύη", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε πως οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στον πόλεμο στη Συρία, αλλά σημείωσε ότι ενδιαφέρονται και οι δύο να σταματήσει η βία και να διασφαλιστεί ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα στη σύγκρουση.

"Η Ρωσία απέτρεψε το να γίνει οποιαδήποτε αναφορά όσον αφορά την τύχη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην τελική ανακοίνωση της Συνόδου των Οκτώ (G8)" δήλωσε σήμερα  ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Έτσι, στο τελικό μετριοπαθές κείμενο  αναμένεται να περιέχεται μια έκκληση για το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία το συντομότερο δυνατόν, χωρίς καμιά αναφορά στον μελλοντικό ρόλο του Άσαντ.  

Μια αναφορά στον Σύρο πρόεδρο —είπε ο Ριάμπκοφ— θα "κατέστρεφε εντελώς την πολιτική ισορροπία", ενώ επανέλαβε ότι η λύση στην κρίση πρέπει να δοθεί από τους "ίδιους τους Σύρους".

Με τον τρόπο αυτό, εκτίμησε ο Ριάμπκοφ, "αυξάνονται οι πιθανότητες να διεξαχθεί σύντομα μια ειρηνευτική σύνοδος για τη Συρία".