Ο όρος "restaurant" στη γαλλική κουζίνα σημαίνει "μέρος όπου το φαγητό παρασκευάζεται από φρέσκα υλικά εκείνη την στιγμή". Όμως πρόσφατη δημοσκόπηση από την Γαλλική Ένωση Εστιατόρων, Synhorcat, έδειξε πως το 31% των γαλλικών ρεστοράν σερβίρει πλέον προτηγανισμένες τηγανιτές πατάτες, έτοιμες αγορασμένες σαλάτες και λαχανικά από κονσέρβα, ενώ το 25% των γευμάτων δεν μαγειρεύονται επιτόπου, αλλά απλώς ξαναζεσταίνονται στο γκριλ ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
Τώρα, οι σοβαροί Γάλλοι επιχειρηματίες επιθυμούν να προστατεύσουν νομικά τον όρο "ρεστοράν", ο οποίος θεωρούν πως κινδυνεύει από την πρόσφατη τάση κάποιων συνάδελφων τους να σερβίρουν προκατασκευασμένα γεύματα στον κατάλογο τους.
Έτσι, η Synhorcat κήρυξε τον "πόλεμο" στους καταστηματάρχες που βγάζουν "κακό όνομα" για τα γαλλικά εστιατόρια κι επιθυμούν να προστατευθεί αυστηρά ο όρος "ρεστοράν" και να ανήκει μόνο σε όσα εστιατόρια όντως αξίζουν τον επίζηλο τίτλο.
"Επιθυμούμε διαφάνεια και ποιότητα για τον καταναλωτή", τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης, Ντιντιέ Σενέ, προσθέτοντας πως "πρέπει να ψηφιστεί ένας νόμος που να επιβάλει σε όσα εστιατόρια έχουν τον τίτλο "ρεστοράν" να μαγειρεύουν επιτόπου τα γεύματα τους, χρησιμοποιώντας αμιγώς φρέσκα υλικά".
Αν το γαλλικό κοινοβούλιο περάσει το σχετικό νόμο-υπέρ του οποίου είναι περίπου το 80% των Γάλλων σεφ και μαγείρων - στα τέλη του Ιουνίου, τότε υπολογίζεται πως το 10% των σημερινών εστιατορίων στη χώρα θα σταματήσει να αυτοαποκαλείται "ρεστοράν".