Το 70% των Ιταλών δεν ψήφισαν για δήμαρχο

Μεγάλη νικήτρια του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών αποδείχθηκε η αποχή, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στους Ιταλούς πολιτικούς.

Μέχρι τις δέκα χθες το βράδυ, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο εσωτερικών της Ρώμης, ψήφισε το 33,87% του εκλογικού σώματος ενώ πριν από δεκαπέντε ημέρες, την ίδια ώρα, είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα το 42,38%.

Σε ότι αφορά την κύρια αναμέτρηση- εκείνη για την δημαρχία  της ιταλικής πρωτεύουσας- το ποσοστό συμμετοχής,  μέχρι τις δέκα το βράδυ, πάντα, δεν ξεπέρασε το 32,30% και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συμμετοχή στην ιταλική πρωτεύουσα μπορεί να μην ξεπεράσει το 47%.

Κατά τα άλλα, προβάδισμα της κεντροαριστεράς καταγράφεται σε όλες τις μεγάλες πόλεις στις οποίες διεξήχθη ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών.  

Στη μεγάλη μάχη για την δημαρχία της Ρώμης, και με την καταμέτρηση των ψήφων να έχει ξεπεράσει το ένα τρίτο των τμημάτων, ο κεντροαριστερός υποψήφιος Μαρίνο συγκεντρώνει 64,5% των ψήφων.  

Η έρευνα της εταιρίας Emg φέρει τον κεντροδεξιό απερχόμενο "μπερλουσκονικό" δήμαρχο Tζάνι Αλεμάνο να μην ξεπερνά το 39,5% των προτιμήσεων.

Ο  Αλεμάνο συνεχάρη τον κεντροαριστερό Ινιάτσιο Μαρίνο για τη νίκη του στη Ρώμη και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πτώση της κεντροδεξιάς αλλά και το μεγάλο ποσοστό της αποχής.

"Η συνολική επίδοση της κεντροδεξιάς δεν είναι θετική, χάνουμε και την Ρώμη, την τελευταία μεγάλη πόλη που κυβερνούσαμε. Τηλεφώνησα ήδη στον Ινιάτσιο Μαρίνο να τον συγχαρώ", τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο απερχόμενος δήμαρχος της ιταλικής πρωτεύουσας και πρόσθεσε ότι "θα πρέπει παράλληλα να καταλάβουμε για ποιους λόγους αυξήθηκε τόσο εντυπωσιακά το ποσοστό της αποχής".

Οι συνδυασμοί της κεντροαριστεράς καταγράφουν επίσης προβάδισμα στην Μπρέσια (που έχει κεντροδεξιό απερχόμενο δήμαρχο) και στην βορειοανατολική πόλη Τρεβίζο, όπου κατά παράδοση η Λέγκα του Βορρά και το συντηρητικό κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) κέρδιζαν με άνεση.

Στην Ιμπέρια, κοντά στην Γένοβα, ο κεντροαριστερός υποψήφιος φέρεται ότι κερδίζει την δημαρχία με το 76,1% των ψήφων.

Οι συμμαχίες του Δημοκρατικού Κόμματος του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία, των Πράσινων  και τοπικών σχημάτων υπερισχύουν, σύμφωνα με την μέχρι τώρα καταμέτρηση, στο Βιτέρμπο (κεντρική Ιταλία), στην Σιένα (Τοσκάνη) και στο Λόντι (Βόρεια Ιταλία).