Συγνώμη και αποζημιώσεις της Βρετανίας στους Μάου-Μάου της Κένυας

Την "ειλικρινή λύπη" του Λονδίνου προς τους Κενυάτες που βασανίσθηκαν στη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου-Μάου της περιόδου 1952-1960 εναντίον του βρετανικού αποικιακού καθεστώτος, εξέφρασε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ανακοινώνοντας παράλληλα την καταβολή αποζημίωσης στα θύματα σχεδόν 20 εκατομμυρίων στερλινών.

"Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως Κενυάτες υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχειρίσεων στα χέρια της αποικιακής διοίκησης στην πορεία της Κένυας προς την ανεξαρτησία. Τα βασανιστήρια και οι κακομεταχειρίσεις αποτελούν φρικτές προσβολές της αξιοπρέπειας του ανθρώπου τις οποίες καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα", δήλωσε ο Χέιγκ ενώπιον των βουλευτών στο Λονδίνο.

Ο Χέιγκ διευκρίνισε πως η κυβέρνηση θα καταβάλει 19,9 εκατομμύρια στερλίνες (23,5 εκατ. ευρώ) σε 5.228 θύματα, τα οποία εκπροσωπούνται από ένα δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου. Καθένα από τα θύματα θα λάβει περίπου 2.600 στερλίνες ή περίπου 340.000 κενυατικά σελίνια, σε μια χώρα όπου το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι περίπου 70.000 σελίνια.

"Η κυβέρνηση θα βοηθήσει επίσης στην κατασκευή ενός μνημείου στο Ναϊρόμπι για τα θύματα των βασανιστηρίων και των κακομεταχειρίσεων στη διάρκεια της αποικιοκρατικής περιόδου", πρόσθεσε ο Χέιγκ. 

Υπολογίζεται ότι 50.000 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου-Μάου, η οποία κατεστάλη από την Βρετανία  με μεγάλη βαναυσότητα. Την εποχή εκείνη, η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης είχε στραφεί κυρίως στο θάνατο 32 λευκών εποίκων στη διάρκεια της εξέγερσης.