Έξι νεκροί στην Κεντρική Ευρώπη από τις πλημμύρες

Φονικές αποδεικνύονται οι καταστροφικές πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη. Τουλάχιστον έξι νεκρούς μετρούν οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, στην Τσεχία, στην Αυστρία και στη Γερμανία. Οι εκτεταμένες πλημμύρες που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών ξεχείλισαν το Δούναβη και μετά την τεράστια ποσότητα νερού, που πέρασε σε πόλεις και κωμοπόλεις, πολλοί άνθρωποι αγνοούνται.

Στην Τσεχία, πάνω από 3.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κυρίως στη Βοημία. Λόγω της ανόδου της στάθμης του ποταμού Μολδάβα, οι αρχές έκλεισαν τα σχολεία στην Πράγα ενώ προκλήθηκαν προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Νέτσας, κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και υποσχέθηκε να διαθέσει περίπου 11,6 εκατ. ευρώ για τις προσπάθειες αρωγής και αποκατάστασης.

Στη βαυαρική πόλη Πασάου, τα νερά έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον 16ο αιώνα και "έκοψαν" στα δύο την πόλη.

Το BBC μεταδίδει ότι στην Τσεχία, οι τοπικές Αρχές αναγκάστηκαν να απελευθερώσουν για λίγη ώρα μεγάλα φράγματα της επικράτειας για να διώξουν τα ύδατα και προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερες υπερχειλίσεις σε ποταμούς και παραπόταμους της χώρας.

Ο ποταμός Βιτάβα διαχέει με νερά την πρωτεύουσα Πράγα, ακόμη και τρεις ημέρες μετά, ενώ ο κίνδυνος για την -εγκαταλειμμένη πια- ιστορική παλαιά πόλη της Πράγας, που έχει κηρυχθεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, δεν έχει εκλείψει ακόμα.