Ξανα-ανοίγει η υπόθεση Ασάνζ

Εδώ και ένα χρόνο, ο ιδρυτής των Wikileaks ζει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου έχει βρει πολιτικό άσυλο προκειμένου να μην εκδοθεί από τις βρετανικές αρχές στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για εγκλήματα σεξουαλικού χαρακτήρα.  

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις Ισημερινού- Βρετανίας, λύση δεν βρέθηκε και ο Τζούλιαν Ασάνζ ζει ως "ελεύθερος πολιορκημένος" σε ένα δωμάτιο στο ισόγειο της πρεσβείας καθώς, τη στιγμή που θα βρεθεί σε βρετανικό έδαφος- δηλ. στο πεζοδρόμιο έξω από την πρεσβεία- αυτομάτως θα συλληφθεί.  

Μετά από αρκετό καιρό σιωπής, η κυβέρνηση της Βρετανίας έλαβε πρόταση από επίσημους του Εκουαδόρ να ξανά-συζητήσουν τη τύχη του ιδρυτή των Wikileaks.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ Ρικάρντο Πατίλιο, ο οποίος τον Ιούνιο θα βρεθεί στη Βρετανία σε επίσημη επίσκεψη, εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να τεθεί και αυτό το ζήτημα.

Ο Ασάνζ βρίσκεται στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τις  19 Ιουνίου 2012.  

Στο αίτημα του  Πατίλιο δεν έχει υπάρξει προ το παρόν επίσημη απάντηση από την Βρετανική κυβέρνηση, η οποία ωστόσο δεν έχει δείξει κανένα σημάδι... οπισθοχώρησης.