Η Πράγα έγινε…Βενετία

Οι Αρχές της Πράγας ξεκίνησαν σήμερα την απομάκρυνση των κατοίκων από μερικές περιοχές της τσεχικής πρωτεύουσας, λόγω της απότομης αύξησης της στάθμης του νερού στον ποταμό Μολδάβα ενώ ο στρατός έχει στήσει οδοφράγματα με σακιά άμμου προκειμένου να προστατέψει το ιστορικό κέντρο της πόλης από τις πλημμύρες .

Λόγω της απειλής πλημμύρας έχει κυρηχθεί το τρίτο, το υψηλότερο επίπεδο κινδύνου και  έχουν κλείσει 8 σταθμοί του μετρό .

Η πόλη έχει κηρυχτεί σε κατάσταση συναγερμού καθώς- σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του μετρό της πρωτεύουσας- "το νερό έρχεται πιο γρήγορα απ' ότι αναμενόταν" .Οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην κεντρική Ευρώπη έχουν προκαλέσει υπερχείλιση των ποταμών και πλημμύρες, οι οποίες προκάλεσαν σήμερα το θάνατο μιας γυναίκας στη Τσεχία, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων τριών ανθρώπων.

Στη νότια Γερμανία, εξαιτίας της υπερχείλισης πολλών ποταμών έχουν διακοπεί τα δρομολόγια των τρένων στη γραμμή που συνδέει τη χώρα με την Αυστρία, ενώ δύο άνθρωποι αγνοούνται στην περιοχή του Ρόιτλιγκεν, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Τις τελευταίες 48 ώρες καταρρακτώδεις βροχές πέφτουν στο κρατίδιο αυτό, όπως επίσης και στη Βαυαρία, τη Σαξονία και τη Θουριγγία.

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων η στάθμη του νερού στον ποταμό Δούναβη κοντά στη γερμανική πόλη Πάσσαου έφθασε στα 9,3 μέτρα και συνεχίζει να ανεβαίνει με ρυθμό περίπου 20 εκατοστά την ώρα. Έχουν πλημμυρίσει κεντρικοί δρόμοι της πόλης και υπόγεια σπιτιών.

Στην Αυστρία, ένας οδοκαθαριστής σκοτώθηκε από κατολίσθηση στην πόλη Ζανκτ Γιόχαν κοντά στο Σάλτσμπουργκ ενώ άλλοι δύο άνθρωποι αγνοούνται αφού παρασύρθηκαν από τα νερά στο Τάξενμπαχ, στην ίδια περιοχή: ένας αγρότης με το τρακτέρ του και μία γυναίκα ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό της.

Σε πολλούς δρόμους, ιδίως στα δυτικά και τα βόρεια της χώρας, έχει διακοπεί η κυκλοφορία ενώ σταμάτησαν τα δρομολόγια και σε πολλές σιδηροδρομικές γραμμές. Έχει κλείσει επίσης ο αυτοκινητόδρομος που οδηγεί στην Ελβετία.

Στο Λιντς, στη βόρεια Αυστρία, τα νερά του Δούναβη έχουν ανέβει και υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού για αυτό και η πυροσβεστική υπηρεσία απαγόρευσε την κυκλοφορία σε πολλές συνοικίες της πόλης.