Ν. Αναστασιάδης: Η Κύπρος δεν εκβιάζεται

Δύο μήνες μετά τις δραματικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για τη σωτηρία της κυπριακής οικονομίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επιστρέφει, και μιλάει στο euronews για τα καυτά θέματα της οικονομίας αλλά και για τις νέες προοπτικές που ανοίγονται με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, τη συνεργασία με το Ισραήλ αλλά και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επανένωση του νησιού.

Σε ερώτηση για το αν η Κύπρος έγινε πειραματόζωο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ν. Αναστασιάδης απάντησε ότι "οι όροι ήταν τέτοιοι που ειλικρινά νιώθαμε ότι χρησιμοποιούμασταν σαν ένα υπό δοκιμή μοντέλο" ενώ για τον ορατό κίνδυνο της χρεωκοπίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε: "Δυστυχώς κάποτε τα μυαλά μας παίρνουν αέρα, γίνεται κακή διαχείριση των δυνατοτήτων που μας δίδονται και οδηγήθηκε ένα υγιέστατο τραπεζικό σύστημα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ή αν θέλετε του κινδύνου να χρεοκοπήσει ακόμα και η χώρα. Βεβαίως υπήρξαν και σφάλματα όσον αφορά την παροχή ρευστότητας σε μία εκ των δύο τραπεζών. Αν υπολογίσετε ότι η Λαϊκή Τράπεζα η οποία έχει χρεοκοπήσει και έχει συνενωθεί με την τράπεζα Κύπρου, πήρε από την ΕΚΤ υπό μορφή ρευστότητας του ELA 9,5 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή χρειάζεται το κράτος της Κύπρου ή όσα θα πάρει, αντιλαμβάνεστε ότι κάποιοι φέρουν την ευθύνη". 

 Ο κος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο "αντισταθμιστικό σχέδιο" της Κύπρου απέναντι στην κρίση που περνάει η χώρα λέγοντας ότι "το φυσικό αέριο, οι συνεργασίες που επιδιώκουμε με το Ισραήλ, η ενδυνάμωση των σχέσεων και η συνεκμετάλλευση σε ορισμένους τομείς πιστεύω ότι θα είναι εκείνο που θα συμβάλλει σημαντικά στην ανατροπή των προβλέψεων, των κακών προβλέψεων του ΔΝΤ".

"Έχω εμπιστοσύνη και στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρα, που είναι καλά μορφωμένο. Ίσως έχουμε έναν από τους υψηλότερους δείκτες μόρφωσης στην Κύπρο, ενώ την ίδια ώρα το πείσμα και η επιχειρηματικότητα, το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Κύπριου είναι τέτοιο, που με εμπνέει με εμπιστοσύνη αλλά και αισιοδοξία ότι σύντομα θα ξεπεραστούν τα προβλήματα" δήλωσε τέλος ο Κύπριος πρόεδρος, δίνοντας ένα μήνυμα δύναμης και αισιοδοξίας στους πολίτες.