“Σφάζονται” στο Κίνημα των 5 Αστέρων

Σφοδρή σύγκρουση έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S),  μετά την ελεύθερη πτώση του ποσοστού του στις δημοτικές εκλογές. 

Οι υποψήφιοι του Μπέπε Γκρίλο, έχασαν από 50% ως 75% εν σχέσει με τις επιδόσεις του κινήματος στις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου και δεν κατάφεραν να προκριθούν στον δεύτερο γύρο σε καμία από τις 16 περιφέρειες.

Μετά από τα απογοητευτικά αποτελέσματα, τουλάχιστον δέκα βουλευτές και γερουσιαστές του M5S προτίθενται να προχωρήσουν στην σύσταση αυτόνομης κοινοβουλευτικής ομάδας.

“Όσοι εκλέχθηκαν μαζί μας στην βουλή και την γερουσία της Ρώμης και επιθυμούν τώρα να συνάψουν μια συμφωνία με την κεντροαριστερά. παρακαλούνται να οδεύσουν προς την έξοδο”, απάντησε χαρακτηριστικά, μέσω του μπλογκ του ο Γκρίλο.

Έντονη δυσαρέσκεια σε πολλούς εκλεγμένους εκπροσώπους του κινήματος φέρεται να προκάλεσε και η σύσταση να “φιλτράρονται” —να εγκρίνονται ή να απορρίπτονται— οι επαφές τους με τους δημοσιογράφους από τους υπεύθυνους επικοινωνίας του M5S. 

Κεντροαριστεροί κυρίως σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι αν το M5S είχε ανταποκριθεί πριν από δυο μήνες στις εκκλήσεις του πρώην γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι για κυβερνητική συνεργασία, η επίδοσή του στις δημοτικές εκλογές ίσως ήταν πολύ διαφορετική.