Υπέρ της αναζωογόνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε η γερμανική κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ότι θα υποστηρίξει το άνοιγμα των επόμενων κεφαλαίων.
Αυτό επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Γκέοργκ Λινκ σε επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Γιοχάνες Ζινγκχάμερ, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή η τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του Γενικού Γραμματέα του CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία αξίζει, ως εταίρος, να αντιμετωπίζεται με δίκαιο τρόπο, αλλά διευκρίνισε ότι "αυτό σημαίνει πως η Γερμανία πρέπει να πει ότι δεν θα υπάρξει πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γι' αυτό το λόγο, το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων στέλνει απολύτως λανθασμένα μηνύματα στην Τουρκία".
Από την πλευρά του ο αποδέκτης της επιστολής, κ. Ζινγκχάμερ, με δηλώσεις του στην εφημερίδα, άσκησε κριτική στην Τουρκία για "ελλιπή θρησκευτική ελευθερία", την οποία χαρακτήρισε μάλιστα ακρογωνιαίο λίθο για την ιδιότητα του μέλους της Ένωσης.
Όπως σημειώνεται ακόμη στο δημοσίευμα, οι Χριστιανοκοινωνιστές, στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος με τους Χριστιανοδημοκράτες, επιθυμούν να θεμελιώσουν την υποχρέωση διενέργειας δημοψηφίσματος πριν από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων που σχετίζονται με την ΕΕ, κυρίως πριν από την ένταξη νέων χωρών. Το CDU απορρίπτει τέτοιες εισηγήσεις.