Μερικά αυτοκίνητα είχαν πυρποληθεί σήμερα το πρωί, έπειτα από μια εβδομάδα αναταραχής στα φτωχά προάστια της Στοκχόλμης, ανακοίνωσε η αστυνομία.
"Τώρα είναι η επιστροφή στην ομαλότητα. Δεν γίνονται ταραχές και κάηκαν μόνο μερικά αυτοκίνητα, λιγότερα από δέκα", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Κγελ Λίντγκρεν.
Δεν σημειώθηκαν επεισόδια σε άλλες πόλεις της Σουηδίας.
Οι ταραχές είχαν ξεσπάσει στις 19 Μαΐου, μετά το θάνατο στο Χούσμπι, μια φτωχή συνοικία της πρωτεύουσας όπου 80% του πληθυσμού είναι ξένης καταγωγής, ενός 69χρονου κατοίκου ο οποίος σκοτώθηκε από την αστυνομία.
Σύμφωνα με τις τοπικές ενώσεις, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το επεισόδιο αυτό προκάλεσε την οργή των νέων που υποστηρίζουν πως πέφτουν θύματα του ρατσισμού και της βίας της αστυνομίας.
Περίπου 150 οχήματα και δώδεκα κτίρια πυρπολήθηκαν στη συνοικία αυτή και σε άλλα φτωχά προάστια της πρωτεύουσας, αλλά και σε άλλες πόλεις μεσαίου μεγέθους.
Από τις 24 Μαΐου, η ένταση των νυκτερινών επεισοδίων μειώνεται καθώς ενισχύονται η παρουσία των δυνάμεων της τάξης και οι περιπολίες απλών πολιτών που προσπαθούν να αποτρέψουν τους ταραχοποιούς.
Οι βιαιότητες αυτές προκάλεσαν στη Σουηδία μια συζήτηση για την ένταξη των μεταναστών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του πληθυσμού, συγκεντρώνονται στις φτωχές συνοικίες των μεγάλων πόλεων της χώρας και η ανεργία μεταξύ τους είναι υψηλότερη αυτής μεταξύ του υπόλοιπου πληθυσμού.
Στο εξωτερικό, οι ταραχές έθεσαν υπό αμφισβήτηση την εικόνα ειρήνης και ισότητας που επικρατεί για τη σουηδική κοινωνία.
Εξαιτίας της φιλελεύθερης μεταναστευτικής πολιτικής της, η Σουηδία έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες ένας από τους πρώτους προορισμούς των μεταναστών προς την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πολίτες του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Σομαλίας, των Βαλκανίων και προσφάτως της Συρίας.
Σοβαρά επεισόδια είχαν ήδη σημειωθεί το 2010 στο Ρίνκεμπι και το 2008 στο Μάλμε, στη νότια Σουηδία, μετά το κλείσιμο ενός ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου