Χάνει ο Σίλβιο στη Ρώμη

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να προωθήσει τον ευνοούμενό του, Τζιάνι Αλεμάνο, στις κρίσιμες δημοτικές εκλογές, εν τούτοις, ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς, Ινιάτσιο Μαρίνο, προηγείται, συγκεντρώνοντας το 39,3% των ψήφων και αποκτώντας σημαντικό προβάδισμα έναντι του απερχόμενου δημάρχου της κεντροδεξιάς, ο οποίος περιορίζεται στο 31,4%. 

Εν τούτοις, ο Μαρίνο δεν φαίνεται ικανός να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία και, έτσι, η μάχη για τη δημαρχία της Ρώμης αναμένεται να κριθεί στο δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τη Rai και με καταμετρημένο το 15,5% των ψήφων.

Ακόμα και συντηρητικοί σχολιαστές, όπως αυτός της εφημερίδας Ιλ Τζιορνάλε Βιτόριο Φέλτρι, θεωρούν πλέον “πιθανή την τελική υπερίσχυση του Μαρίνο, καθώς οι δυο υποψήφιοι, που δεν θα πάρουν μέρος στο δεύτερο γύρο, βρίσκονται βάσει προγραμμάτων πιο κοντά στον κεντροαριστερό υποψήφιο”.

Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηρίζεται το ποσοστό της αποχής στην ιταλική πρωτεύουσα, που - σύμφωνα με τις ως τώρα εκτιμήσεις - πλησιάζει το 50%, αυξημένο κατά περίπου 20% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές του 2008.

Ο υποψήφιος του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), Μαρτσέλο Ντε Βίτο, ακολουθεί με 13,5% και ο επιχειρηματίας Άλφιο Μαρκίνι, που χαρακτηρίζεται ανεξάρτητος αριστερός, με 9,7%, σύμφωνα με τη προβολή της εταιρίας Piepoli, οι ειδικοί της οποίας πιστεύουν ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν θα απέχει πολύ από αυτή την πρώτη εικόνα.