Η είδηση έκανε το γύρω του κόσμου. Η γερμανική εταιρία λογισμικών εφαρμογών SAP προτίθεται να προσλάβει 650 άτομα με σύνδρομο Άσπεργκερ με σκοπό να αξιοποιήσει τις μοναδικές τους ικανότητες.
Έχουν εξαιρετικές γνώσεις, τετράγωνη λογική, αναλυτική σκέψη και εξαιρετική συγκέντρωση, ακόμα κι όταν ασχολούνται πολλές φορές με το ίδιο αντικείμενο. Αγαπούν την λεπτομέρεια, είναι ακριβείς και λατρεύουν την ποιότητα. Θα περίμενε κανείς άτομα με αυτισμό να είναι περιζήτητοι στις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Κι όμως! Μόλις πριν από λίγες μέρες η γνωστή γερμανική επιχείρηση λογιστικών εφαρμογών SAP ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει άτομα με σύνδρομο Άσπεργκερ, που είναι στην ουσία μια ήπια μορφή αυτισμού. Τα άτομα αυτά έχουν λιγότερα προβλήματα στη επικοινωνία και διαθέτουν συνήθως μέση ή ανώτερη νοημοσύνη.
Μόλις το 15% των ατόμων με Άσπεργκερ έχουν μια κανονική δουλειά στη Γερμανία. Ο λόγος είναι ότι δυσκολεύονται σε ζητήματα επικοινωνίας ή στη συνεργασία σε ομάδες. Η Μέλανι Άλτροκ είναι 26 χρονών και έχει σύνδρομο Άσπεργκερ. Εργάζεται στην εταιρία απασχόλησης Auticon, η οποία βρίσκει για εταιρίες που ενδιαφέρονται, συμβούλους σε ζητήματα πληροφορικής με σύνδρομο Άσπεργκερ.
H εργασία τους άλλαξε τη ζωή
Η εταιρία Auticon ιδρύθηκε από τον Ντιρκ Μίλερ-Ρέμους, του οποίου ο γιος έχει σύνδρομο Άσπεργκερ. Όπως λέει ο Μίλερ-Ρέμους, το παιδί του είχε τεράστιες δυσκολίες να τα “φέρει βόλτα” στην καθημερινότητα, είχε όμως και μοναδικές ικανότητες. Κι έτσι ο ίδιος σκέφτηκε να δημιουργήσει μια εταιρία που βρίσκει εργασία για άτομα με Άσπρεργκερ. Μέχρι σήμερα πάντως ο γιος του δεν έχει επωφεληθεί από την εταιρία του πατέρα του για τον απλό λόγο ότι οι ικανότητές του δεν σχετίζονται με την πληροφορική, αλλά με τη μουσική. “Μόλις το 15% των ατόμων με Άσπεργκερ ενδιαφέρονται για την πληροφορική”, λέει ο Ντιρκ Μίλερ-Ρέμους. Για το λόγο αυτό σκέπτεται να διευρύνει το πεδίο δράσης της εταιρίας, έτσι ώστε να μπορεί να βρίσκει δουλειά και σε άτομα με κλήση στις γλώσσες ή τη μουσική.
Για την γερμανική οικονομία τα άτομα με αυτισμό είναι κέρδος. Το ίδιο ισχύει και για το γερμανικό δημόσιο, που δεν χρειάζεται πια να καταβάλλει επιδόματα ανεργίας. Τι γίνεται όμως με τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους; Βγαίνουν ή όχι κερδισμένοι; Η Έλκε Σένγκ από την εταιρία Auticon, η οποία συνοδεύει άτομα με αυτισμό στις διαδικασίες των συνεντεύξεων, λέει ότι η θέση εργασίας αλλάζει τη ζωή των νέων με σύνδρομο Άσπεργκερ. Και αναφέρει χαρακτηριστικά έναν εργαζόμενο, ο οποίος της είπε “σταμάτησα να πηγαίνω στον ψυχίατρο. Τώρα που εργάζομαι αισθάνομαι πολύ καλύτερα”.
Πηγή: Deutsche Welle