Και ο Χρυσός Φοίνικας πάει… στη δεσποινίδα Αντέλ!

Άρωμα Μεσογείου, όχι μόνον λόγω Καννών, είχε ο φετινός Χρυσός Φοίνικας. Το βραβείο για φέτος κέρδισε ο Γαλλοτυνήσιος σκηνοθέτης Αμπντέλ Κεσίς για την ταινία του "Η ζωή της Αντέλ" ("La vie d' Adèle"), στην οποία πρωταγωνιστεί η ελληνικής καταγωγής, Αντέλ Εξαρχόπουλος.

Στην 66η τελετή του λαμπρού θεσμού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Το Μεγάλο βραβείο κέρδισε το "Inside Llewyn Davis" των Αμερικανών Τζόελ και Ίθαν Κοέν.

Το Βραβείο γυναικείας ερμηνείας πήγε στη γαλλο-αργεντινή ηθοποιό Μπερενίς Μπεζό για την ταινία "Το παρελθόν" ("Le passé")

Το Βραβείο ανδρικής ερμηνείας πήρε ο Αμερικανός Μπρους Ντερν για την ταινία "Νεμπράσκα" ("Nebraska")

Βραβείο σκηνοθεσίας για τον Μεξικανό Αμάτ Εσκαλάντε και την ταινία του "Heli" ενώ το βραβείο σεναρίου δόθηκε στον Κινέζο Ζία Ζανγκ-Κε για την ταινία "A touch of sin".

Το Βραβείο της κριτικής επιτροπής απονεμήθηκε στον Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Έντα για την ταινία "Tel père, ton fils"

Το Βραβείο Χρυσής Κάμερας στον Άντονι Τσεν από τη Σιγκαπούρη για την ταινία "Ilo Ilo".

Ενώ ο Χρυσός Φοίνικας για ταινία μικρού μήκους κέρδισε ο Μπιουνγκ-γκον Μουν από τη Νότια Κορέα για το 'Safe".

Η ελληνογαλλίδα Αντέλ έκλεψε τις εντυπώσεις

Συστολή αλλά και υπερηφάνεια για τη νεαρή Αντέλ Εξαρχόπουλος η οποία παραβρέθηκε στην τελετή απονομής με τον μπαμπά της. Όπως δήλωσε η ίδια, ήρθε σε αρκετά δύσκολη θέση με τις ερωτικές σκηνές, ομοφυλοφιλικού περιεχομένου, που υπήρχαν στην ταινία καθώς τις είδε ο μπαμπάς της. Ο ίδιος όμως δήλωσε περήφανος για το ταλέντο της κόρης του.

"Η ζωή της Αντέλ" του Αμπντελατίφ Κεσίς πραγματεύεται ένα διακαές πάθος, ανάμεσα σε δύο νεαρές γυναίκες. Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που μια ταινία που μιλά ανοικτά για την ομοφυλοφιλία κερδίζει βραβείο.

“Είναι μια όμορφη ιστορία, μια όμορφη αγάπης, που μπορεί να αφορά τον καθένα, ανεξαρτήτως της σεξουαλικότητάς του”, δήλωσε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, που "τόλμησε" να τοποθετήσει στην κορυφή των Καννών μια ταινία με σαφέστατες σκηνές λεσβιακού σεξ.

Ερωτηθείς σχετικά με την επιλογή της κριτικής επιτροπής να δώσει το πρώτο βραβείο στην συγκεκριμένη ταινία, την ίδια ημέρα που στο Παρίσι, ήταν σε εξέλιξη μια ογκώδης μαζική διαδήλωση, κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ δήλωσε: “Δεν είναι η πολιτική που μας επηρεάζει αλλά η ταινία”.

Ωστόσο, ο διάσημος σκηνοθέτης συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε ότι η ταινία "Η ζωή της Αντέλ" ήταν “ένα σημαντικό μήνυμα”.

Τα εύσημα απέδωσε στην ταινία και τους συντελεστές της και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

“Το ταλέντο των καλλιτεχνών, την ελευθερία του σκηνοθέτη, την τόλμη του και την εμπιστοσύνη στη νεολαία” ήταν η δήλωση του Γάλλου προέδρου.

Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ορελί Φιλιπετί, χαιρέτησε την ταινία ως “έναν ύμνο της αγάπης για τη νεολαία της Γαλλίας”, σε μια εποχή όταν άλλοι προσπαθούν να τη χωρίζουν.