Ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση των ακραίων μουσουλμάνων κληρικών και ιεροκηρύκων συστήνει η μητροπολιτική αστυνομία της Αγγλίας μετά τη στυγερή δολοφονία του 25χρονου στρατιώτη, Λι Ρίγκμπι από δυο μουσουλμάνους αφρικανικής καταγωγής.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι η ομάδα αυτή θα έχει ως έργο της την καταπολέμηση της ακραίας ιδεολογίας που κηρύττεται σε σχολεία και τεμένη και την εντατικοποίηση των ελέγχων στο Ίντερνετ για τον εντοπισμό υλικού που υποκινεί στην βία.
Η δολοφονία του 25χρονου στρατιώτη έχει προκαλέσει τη λαϊκή οργή για το ακραίο Ισλάμ και ενέτεινε τις πιέσεις προς τον Κάμερον να αντιμετωπίσει τους ύποπτους ακραίους ισλαμιστές πιο δυναμικά.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι δολοφόνοι του βρετανού στρατιώτη φώναξαν ισλαμιστικά συνθήματα στη διάρκεια της επίθεσης, ενώ ένας περαστικός κατέγραψε με την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου έναν από τους υπόπτους να λέει ότι αυτά ήταν αντίποινα για την ανάμειξη της Βρετανίας στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επιχείρησε να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς σε σχέση με το περιεχόμενο του κηρύγματος ισλαμιστών ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο με 52 νεκρούς το 2005.
Ένας από τους δυο φερόμενους δράστες είχε συλληφθεί το 2010
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις που έρχονται στο φως, ο ένας από τους δύο συλληφθέντες, είχε συλληφθεί στην Κένυα το 2010.
Ο 28χρονος Μάικλ Αντεμπολάγιο είχε τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία της Κένυας και οι βρετανικές αρχές είχαν μεσολαβήσει μέσω προξενείου.
Η κυβέρνηση της Κένυας ωστόσο διέψευσε ότι ο Αντεμπολάγιο, γεννημένος στη Βρετανία από νιγηριανούς γονείς, είχε επισκεφθεί την χώρα αυτή στο παρελθόν.
Η βρετανική εφημερίδα "Σάντεϊ Τάιμς" δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της φωτογραφία η οποία, όπως υποστηρίζει, απεικονίζει τον Αντεμπολάγιο στο εδώλιο του κατηγορουμένου σε δικαστήριο της Κένυας μαζί με άλλους που, σύμφωνα με τα κενυατικά μέσα ενημέρωσης, κατηγορούνταν ότι επεδίωξαν να εκπαιδευτούν με την ένοπλη οργάνωση αλ Σαμπάαμπ, η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα και δρα στην Σομαλία.