“Παρ’ολίγον” κατηγορούμενη η Λαγκάρντ για το σκάνδαλο Ταπί

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ανήγγειλε η ίδια σήμερα στους δημοσιογράφους, που την περίμεναν να βγει από το "Δικαστήριο της Δημοκρατίας" ότι, οι δικαστές αποφάσισαν να την θέσουν υπό δικονομικό καθεστώς   "συνεπικουρούμενου μάρτυρα" (σ.σ.: εποπτείας από τον συνήγορο της υπεράσπισης), αφού άκουσαν τις απαντήσεις της στα ερωτήματά τους για την απόφαση της το 2008 να παραπέμψει σε -δαπανηρή- ιδιωτική διαιτησία την διένεξη τον Μπερνάρ Ταπί για την πώληση της Adidas, με την τράπεζα 'Κρεντί Λιονέ'.

"Η απόφαση των δικαστών δεν με εξέπληξε δεδομένου ότι, πάντοτε ενήργησα προς το συμφέρον του γαλλικού δημοσίου και με σεβασμό στον νόμο", δήλωσε xαρακτηριστικά και χαμογελαστή η Κριστίν Λαγκάρντ.

Το δικονομικό καθεστώς το οποίο θα έχει η επικεφαλής του ΔΝΤ, μέχρι να περατωθεί η δικαστική ανάκριση, είναι στην ενδιάμεση βαθμίδα ανάμεσα σε αυτό ενός απλού μάρτυρα της υπόθεσης, που διερευνάται δικαστικώς, και του κατηγορούμενου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως μεταδίδει το BBC,η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν θα  αντιμετωπίσει άμεσα κατηγορίες αλλά θα είναι βασικό μάρτυρας και θα κληθεί να καταθέσει.

Η απόφαση έρχεται έπειτα από ένα δύσκολο διήμερο για την  επικεφαλής του ΔΝΤ, κατά το οποίο η κ. Λαγκάρντ κατέθεσε επί συνολικά 24 ώρες  ενώπιον ενός ειδικού δικαστηρίου του Παρισιού για την πολύκροτη υπόθεση.

Ο Γάλλος πολυεκατομμυριούχος Μπερνάρ Ταπί έλαβε το 2007 το ποσό των 285 εκατ. ευρώ για να τερματιστεί η διένεξή του με την Credit Lyonnais, έπειτα από ιδιωτική διαιτησία στην οποία κατέφυγε η Λαγκάρντ, με την ιδιότητα τότε της υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαρκοζί. Δεδομένου ότι ο Ταπί ήταν βασικός υποστηρικτής του τότε Γάλλου προέδρου, ερευνάται ο ρόλος της Λαγκάρντ σε εκείνη την διαμεσολάβηση, με αποτέλεσμα να κατηγορείται για κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος.

Λίγες ώρες πριν την απόφαση των δικαστών, η Γαλλία έδειξε την..έξοδο της Κριστίν Λαγκάρντ από το ΔΝΤ σε περίπτωση που της απαγγελθούν κατηγορίες  ενώ ο διεθνής οργανισμός , σε μία προσπάθεια να προστατεύσει την "σιδηρά κυρία" του, θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να αποχωρήσει, αφού εξαρχής γνώριζε γι΄αυτό το "αγκάθι" της Λαγκάρντ.