Κλιμακώνονται οι ταραχές στη Στοκχόλμη

Τις πιο έντονες ταραχές εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει η Στοκχόλμη, με εκατοντάδες νέους να να εξεγείρονται επί τρεις ημέρες εναντίον των αρχών σε προάστια, όπου διαμένουν μετανάστες.

Το βράδυ της Τρίτης και παρά την έκκληση του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελντ, ένα αστυνομικό τμήμα δέχθηκε επίθεση, ενώ δύο σχολεία και ένα κέντρο καλών τεχνών πυρπολήθηκαν. Χωρίς να έχουν γίνει αναφορές για τραυματίες, οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη οκτώ ατόμων το βράδυ της Τρίτης.

Αφορμή για όλες τις πρόσφατες εξελίξεις φαίνεται να είναι ο θάνατος από αστυνομικό, ενός 69χρονου που κρατούσε μαχαίρι σε προάστιο της πόλης, γεγονός που ξεσήκωσε αντιδράσεις για τη βία της σουηδικής αστυνομίας.

Οι αναταραχές δεν κλονίζουν μόνο τη Σουηδία, η οποία υπερηφανεύεται για το υψηλό επίπεδό της στην τήρηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Παράλληλα, πυροδοτούν το διάλογο σχετικά με το πως αντιμετωπίζει η χώρα την ανεργία των νέων την εισροή μεταναστών.

Μετά από δεκαετίες εφαρμογής του "σουηδικού μοντέλου" των πλούσιων κοινωνικών παροχών και, παρόλο που ο μέσος όρος διαβίωσης στη χώρα είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, το χάσμα των ανισοτήτων εξακολουθεί να είναι βαθύ. Η μακροχρόνια ανεργία των νέων και η φτώχεια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά και οι κοινότητες των μεταναστών.

Από πλευράς της, η κυβέρνηση καλεί το σύνολο των πολιτών να συνεργαστεί, ώστε να επανέλθει η ηρεμία.