Bild: Η νεαρή γυναίκα με τη στολή είναι η Καγκελάριος μας

Με τον τίτλο “Η νεαρή γυναίκα με τη στολή είναι η Καγκελάριος μας” η γερμανική Bild δημοσιεύει μια φωτογραφία της Άνγκελα Μέρκελ από το 1972. Τότε, η 58χρονη σήμερα Καγκελάριος, ήταν μια νεαρή κοπέλα – μέλος της πολιτοφυλακής της DDR.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται να περπατά χαμογελαστή δίπλα σε έναν αξιωματικό του Λαϊκού Στρατού, που εκπαιδεύει μία ομάδα κοριτσιών, σε άσκηση της πολιτοφυλακής της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Τελευταία έχει ανοίξει μια έντονη συζήτηση, στη Γερμανία και όχι μόνον, σχετικά με τον... πρότερο βίο της Καγκελαρίου. Την εποχή που τραβήχτηκε η φωτογραφία, η κ. Μέρκελ ήταν μαθήτρια της Β' Λυκείου.

Την φωτογραφία τράβηξε η τότε συμμαθήτριά της Σόνια Φάισμπεργκ. Η ίδια δηλώνει στην εφημερίδα: “η εκπαίδευσή μας για την πολιτοφυλακή γινόταν στο σχολείο μας. Κοιμόμασταν ανά δέκα κοπέλες σε ένα δωμάτιο με διπλά κρεβάτια-κουκέτες. Την ημέρα μαθαίναμε, πώς να δένουμε σωστά ανοιχτές πληγές και να βάζουμε τους τραυματίες σε σταθερή πλάγια στάση. Δηλαδή όλα, όσα θα μάθαινε και σήμερα κάποιος σε μία εκπαίδευση του Ερυθρού Σταυρού”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπαίδευση στην πολιτοφυλακή ήταν υποχρεωτική για όλες τις μαθήτριες και αποτελούσε προϋπόθεση για να λάβουν απολυτήριο.