Ολάντ:Η ύφεση απειλεί την ευρωπαϊκή ταυτότητα

Εκτενείς αναφορές στην Ευρώπη, στις προόδους που επιτεύχθηκαν μέσα στο χρόνο που πέρασε και αυτές που πρέπει να
ακολουθήσουν έκανε κατά την διάρκεια της δίωρης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε απόψε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

"Από την αρχή της εκλογής μου, έκανα ό,τι ήταν δυνατόν για να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ευρώπη, και αυτή βελτιώθηκε γιατί η Γαλλία έπαιξε το συνδετικό ρόλο ανάμεσα στην Ευρώπη του βορρά και αυτήν του νότου" είπε ο Γάλλος πρόεδρος, προσπαθώντας να ανατρέψει το πολύμηνο αρνητικό κλίμα εναντίον του.

"Η Ευρώπη ξεπέρασε την οικονομική κρίση αλλά μαστίζεται από την ύφεση που προκαλείται απ’ τη λιτότητα κι απειλεί την ευρωπαϊκή ταυτότητα" υποστήριξε ο Ολάντ και επεσήμανε την πρόθεση της Γαλλίας να προχωρήσει μαζί με τη Γερμανία, στην εμβάθυνση της πολιτικής ένωσης στην Ευρώπη και μάλιστα μέσα στην ερχόμενη διετία.

Η ύφεση απειλεί την ίδια την ταυτότητα της Ευρώπης και την εμπιστοσύνη των λαών στην ΕΕ και στο μέλλον τους σε αυτή, υπογράμμισε ο Ολάντ, σημειώνοντας στη συνέχεια την θετική αντίδραση της Επιτροπής που "άρχισε να καταλαβαίνει τους κινδύνους και αποφάσισε να προσαρμόσει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση στις δεδομένες συνθήκες".

Για τον Γάλλο πρόεδρο, η νέα περίοδος θα πρέπει να είναι χρόνος επιθετικών δράσεων στην Ευρώπη, διαφορετικά η ΕΕ "θα σβηστεί από τον χάρτη".

Ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε σε τρεις ακόμη πρωτοβουλίες που σκοπεύει να προτείνει στους ευρωπαίους εταίρους :

- Την δημιουργία μιας "οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης", που θα συνεδριάζει κάθε μήνα, γύρω από έναν πρόεδρο. Η "κυβέρνηση" αυτή θα εξετάζει τις σημαντικότερες οικονομικές αποφάσεις των κρατών μελών, θα φροντίζει για την εναρμόνιση της φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής, την κοινωνική σύγκλιση προς τα άνω, και τα σχέδια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

- Τη φροντίδα για τους νέους και το μέλλον, με την πλήρη αξιοποίηση των 6 δισεκατ. ευρώ που προβλέπονται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

- Τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής κοινότητας για την Ενέργεια, με στόχο τον συντονισμό των προσπαθειών για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.