Κάμερον: Μέχρι το 2017 το δημοψήφισμα για την Ε.Ε.

Μέχρι το 2017 και εφόσον επανεκλεγεί το 2015 υπόσχεται να οργανώσει το πολύκροτο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Το Συντηρητικό Κόμμα θα καταθέσει σήμερα Τρίτη, νομοσχέδιο με σκοπό να εγγυηθεί τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος. Πίσω από την κίνηση αυτή οι πολιτικοί αναλυτές βλέπουν την προσπάθεια του Κάμερον να εξουδετερώσει μια επαπειλούμενη εξέγερση της ευρωσκεπτικιστικής μερίδας στους κόλπους του κόμματός του.

Βουλευτές παρουσίασαν μια πρόταση στη Βουλή των Κοινοτήτων, στην οποία εκφράζουν τη λύπη τους επειδή απουσιάζει από το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που παρουσιάσθηκε στις αρχές Μαΐου, οποιοδήποτε νομοσχέδιο που να σφραγίζει την οργάνωση ενός δημοψηφίσματος.

Οι ηγέτες του Συντηρητικού Κόμματος ελπίζουν πως η κατάθεση αυτής της πρότασης νόμου θα παρακινήσει τους αντάρτες βουλευτές να παραιτηθούν από τη συμβολική ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύθηκε στις 8 Μαΐου, 46% των Βρετανών θέλουν μια έξοδο από την ΕΕ, έναντι 35% που επιθυμούν να παραμείνουν σ' αυτή. Μια άλλη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο ICM και δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα από την εφημερίδα "Guardian", δείχνει ότι 35% των Βρετανών επιθυμούν να οργανωθεί αμέσως ένα δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην ΕΕ. Μόνο 22% των ερωτηθέντων δήλωσαν σίγουροι ότι θα ψηφίσουν υπέρ της συνέχισης της συμμετοχής της χώρας τους στην ΕΕ.