Τα διατροφικά σκάνδαλα στην Ευρώπη διαδέχονται το ένα το άλλο και τα συστήματα πρόνοιας στα κράτη – μέλη βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται, διαθέτοντας λιγότερα χρήματα, να εφαρμόσει πολιτικές, που θα δώσουν άμεση λύση στα προβλήματα.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή, Τόνιο Μπορτζ, δίνει απαντήσεις στα φλέγονται ερωτήματα της κοινής γνώμης μιλώντας στο Euronews.
"Το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου δεν αφορά την ασφάλεια των τροφίμων. Είναι ζήτημα απάτης απέναντι στους καταναλωτές", υποστηρίζει ο Τόνιο Μπορτζ και προαναγγέλλει αυστηρές ποινές για τους παραβάτες της κοινοτικής νομοθεσίας.
Παράλληλα, δηλώνει ότι οι προληπτικοί έλεγχοι, που εφαρμόζονται, είναι από τους αυστηρότερους παγκοσμίως και διασφαλίζουν την ποιότητα των τροφίμων, που εισάγονται από χώρες εκτός Ε.Ε, όπως η Κίνα.
Αναφορικά με τις υπηρεσίες υγείας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος προτείνει την αξιοποίηση του μειωμένου, λόγω οικονομικής κρίσης, προϋπολογισμού με εξυπνότερο τρόπο και σημειώνει την αξία της χρήσης των προγραμμάτων ηλεκτρονικής υγείας: "Είναι ένα πρόγραμμα εξαιρετικά ωφέλιμο για όσους βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία. Αντί να μετακινούνται στις κλινικές, καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις, μπορούν αποτελεσματικά και επαρκώς να παρακολουθούνται ενώ βρίσκονται στα σπίτια τους. Έτσι το κόστος για το κράτος μειώνεται".
Τέλος, ο Τόνιο Μπορτζ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, προκειμένου τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας να καταστούν βιώσιμα στο μέλλον.