Ανησυχίες για το μέλλον του Κράτους Πρόνοιας στην Ευρώπη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz για το κράτος πρόνοιας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα, η γήρανση του πληθυσμού στην ΕΕ, σε συνδυασμό με τη μείωση του ιατρικού προσωπικού και την αύξηση του κόστους της περίθαλψης, ενδέχεται να δημιουργήσουν μεγάλες προκλήσεις για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας και πρόνοιας.

Σε ανακοίνωσή της η Allianz αναφέρει ότι, το έτος 2060, η ΕΕ θα αριθμεί 152 εκατ. κατοίκους άνω των 65 ετών, εκ των οποίων τα 50 εκατ. εκτιμάται ότι, θα είναι εξαρτώμενοι από την φροντίδα τρίτων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat, ο πληθυσμός στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί από τα 501 εκατ. κατοίκους την 1η Ιανουαρίου 2010 στα 525 εκατ. το 2035 και στα 526 εκατ. περί το 2040, για να αρχίσει κατόπιν να φθίνει σταδιακά μειούμενος στα 517 εκατ. το 2060.

Επιπλέον, το προσδόκιμο ζωής αναμένεται σύντομα να ανέλθει στα 85 χρόνια για τους άνδρες και στα 89,1 χρόνια για τις γυναίκες. Κατά συνέπεια, όλο και λιγότεροι νέοι θα έχουν να φροντίσουν όλο και περισσότερους ηλικιωμένους.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως, η αύξηση του κόστους των υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να ισοσκελιστεί από την αύξηση των συντάξεων και της υγειονομικής κάλυψης. Η διαφορά στη δαπάνη φθάνει συχνά τα 300 ευρώ, τα οποία καλείται να καλύψει ο ασθενής από την τσέπη του.