“Επενδύστε στην ασφάλεια και την άμυνα”, λέει ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ

Έκκληση στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης να επενδύσουν στην ασφάλεια και την άμυνα απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, 'Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, προειδοποιώντας πως "η ήπια δύναμη από μόνη της δεν είναι δύναμη".

"Αν οι χώρες της Ευρώπης δε δεσμευτούν ότι θα επενδύσουν στην ασφάλεια και την άμυνα, τότε όλες οι συζητήσεις για ενισχυμένη ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και πολιτική ασφαλείας θα είναι λόγια του αέρα", ξεκαθάρισε ο Ράσμουσεν. "Χωρίς στρατιωτικό υλικό με το οποίο θα υποστηρίξει τη διπλωματία της, η Ευρώπη δε θα έχει αξιοπιστία και επιρροή. Θα κινδυνεύσει να μετατραπεί σε θεατή και όχι σε ισχυρό παγκόσμιο παράγοντα που μπορεί και πρέπει να είναι", πρόσθεσε.

Τα 28 μέλη του ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι αφιερώνουν το 2% του ΑΕΠ τους σε στρατιωτικές δαπάνες, ωστόσο οι περισσότερες χώρες δεν το πράττουν, ενώ η οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη έχει αναγκάσει πολλά κράτη να μειώσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έκανε ακόμα λόγο για μία "παράλογη κατάσταση", αναφερόμενος στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας, χώρας μέλους της Συμμαχίας, και της Κύπρου, μέλους της ΕΕ. Έτσι, η Βοσνία είναι το μόνο θέμα που μπορεί να τεθεί στις επίσημες συνομιλίες των δυο οργανισμών. "Εάν δε βρούμε μια λύση στο Κυπριακό θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτό το παράλογο πρόβλημα", σημείωσε.