Η λιτότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Αυτό δείχνει νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του πανεπιστημίου του Στάνφορντ σε Ευρώπη και Βόρειο Αμερική.
Όπως έδειξε η μελέτη, ανησυχητική περισσότερες από 10.000 αυτοκτονίες αλλά και 1.000.000 κρούσματα κατάθλιψης έχουν διαγνωστεί σε Ευρώπη και Βόρειο Αμερική εξαιτίας της “Μεγάλης Ύφεσης” και της συνεπαγόμενης λιτότητας που αυτή έφερε.
Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις και από το μαχαίρι στις δαπάνες του προϋπολογισμού για την υγεία.
Ειδικότερα στην Ελλάδα, μετά από τις περικοπές στον προϋπολογισμό για την πρόληψη του ιού HIV, παρατηρήθηκε αύξηση στα ποσοστά του AIDS κατά περισσότερο από 200% από το 2011. Η χώρα, όπως αναφέρεται στη μελέτη, γνώρισε επίσης το πρώτο κρούσμα ελονοσίας εδώ και δεκαετίες, εξ αιτίας των περικοπών του προγράμματος ψεκασμού κατά των κουνουπιών.
Στη Βόρεια Αμερική περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει την πρόσβαση σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης, ενώ στην Βρετανία, περίπου 10.000 οικογένειες είναι άστεγες εξαιτίας του προϋπολογισμού λιτότητας της κυβέρνησης.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, αλλά και από τη μετα-κομμουνιστική Ρωσία καθώς και παραδείγματα από την τρέχουσα οικονομική ύφεση, οι ερευνητές λένε ότι η οικονομική κρίση μπορεί να προληφθεί και να μην γίνει επιδημία - εάν και εφόσον οι κυβερνήσεις λειτουργήσουν αποτελεσματικά.
Ως παράδειγμα, φέρνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της δεκαετίας του 1930, όπου για κάθε 100 δολάρια επιπλέον στις κρατικές δαπάνες, καταγράφηκαν 20 λιγότεροι θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις, τέσσερις λιγότερες αυτοκτονίες ανά 100.000 άτομα και 18 λιγότεροι θάνατοι από πνευμονία ανά 100.000 άτομα.