Το 2005 οι "Κυρίες στα Λευκά", αντιπολιτευτική οργάνωση της Κούβας, κέρδισαν το Βραβείο Ζαχάρωφ και μόλις το 2013 το παρέλαβαν, οπότε τους επετράπη η έξοδος από τη χώρα.
Όταν πριν οκτώ χρόνια, απονεμήθηκε στα μέλη της οργάνωσης το κορυφαίο ευρωπαϊκό βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θεσμοθετημένο από το 1988, δεν τους δόθηκε άδεια να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Οι "Κυρίες στα Λευκά" δημιούργησαν την οργάνωση το 2003, απαιτώντας την απελευθέρωση των αγαπημένων τους προσώπων, αντιπολιτευόμενων που φυλακίστηκαν σε μία επιχείρηση καταστολής των αντιφρονούντων.
Εκείνη την άνοιξη, οι γυναίκες και οι μητέρες των κρατουμένων διαμόρφωναν πορείες διαμαρτυρίας κάθε Κυριακή στην Αβάνα ντυμένες στα λευκά, κρατώντας ψηλά άσπρες γλαδιόλες. Σε μία χώρα όπως η Κούβα, όπου καταπνίγεται κάθε αντίδραση, οι εβδομαδιαίες πορείες υπήρξαν αντιπροσωπευτικό δείγμα αντίστασης.
Σύμφωνα με τη Guardian, η Κουβανική κυβέρνηση αρχικά αγνόησε τις διαμαρτυρίες και στη συνέχεια απέστειλε πλήθη υποστηρικτών της να τις καταπνίξουν, σε μία "κίνηση αποκήρυξης", όμως εν τέλει οι προσπάθειες της οργάνωσης απέδωσαν καρπούς και οι τελευταίοι από τους κρατούμενους αφέθηκαν ελεύθεροι το 2011.
Με αφορμή την παραλαβή του βραβείου, η Berta Soler, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης, τόνισε ότι, ο αγώνας τους δεν έχει τελειώσει με την αναγνώριση του έργου τους από την ευρωπαϊκή κοινότητα. "Χρειαζόμαστε μία Κούβα ελεύθερη με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, πραγματικές μεταρρυθμίσεις και όχι απλώς διακοσμητικές αλλαγές", είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, επεσήμανε στην τελετή απονομής, ότι "καμιά δικτατορία στον κόσμο δεν θα μπορέσει να σταματήσει τη δημοκρατία στο μέλλον. Κανένας λαός δεν μπορεί να καταπιέζεται για πάντα".