Οι Γάλλοι υπουργοί… αγαπούν το χαβιάρι!

“Δεν αγαπώ τους πλούσιους” έλεγε και ξανάλεγε ο Φρανσουά Ολάντ πριν από περίπου ένα χρόνο που η προεκλογική του εκστρατεία είχε φτάσει στην τελική της φάση. Τότε υποσχόταν τέλος της πλουτοκρατίας, αποφασίστηκε δε επί των ημερών του επιβολή φόρου 75% στους πολύ πλούσιους.

Περίπου ένα χρόνο μετά την εκλογή του και με τα ποσοστά της δημοτικότητας του να πέφτουν διαρκώς, ο Γάλλος πρόεδρος χαλαρώνει τη γραβάτα του και το πρώτο κουμπί στο γιακά του.

Οι φορολογικές δηλώσεις των υπουργών του, που δόθηκαν στη δημοσιότητα για να καταλαγιάσει το σκάνδαλο με το μαύρο λογαριασμό που διατηρούσε ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού, πρέπει να του προκαλούν ταραχή.

Όπως φάνηκε από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, τουλάχιστον 7 υπουργοί του είναι εκατομμυριούχοι. Και εμπίπτουν βέβαια στην κατηγορία του... χαρατσιού του 75%.

Πλουσιότερος όλων ο υπουργός των Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος δήλωσε περιουσία 6 εκατ. ευρώ. Στο... Ε9 του περιλαμβάνεται και ένα διαμέρισμα στο Παρίσι αξίας 2,7 δισ. ευρώ και δυο εξοχικά. Ο Μισέλ Ντελονέ, δήλωσε περιουσία 5,2 εκατ. ευρώ ενώ ο υπουργός Εργασίας, Μισέλ Σαπέν, έχει στην κατοχή του τρία εξοχικά και άλλα ακίνητα συνολικής αξίας 2 εκατ. ευρώ. Ακόμη και ο πρωθυπουργός, Μ. Ερό, είναι εκατομμυριούχος. Γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση καθώς ο Ερό, πριν εμπλακεί με την πολιτική ήταν δάσκαλος.

Και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος, βέβαια, δεν είναι και... πένης. Μπορεί να μην αγαπά τους πλούσιους αλλά αυτός και η σοσιαλιστική κυβέρνηση του φαίνεται πως αγαπούν το... χαβιάρι και τα ακίνητα. Ο Ολάντ, το 2012, είχε δηλώσει στην εφορία, σύμφωνα με τον Economist, δυο διαμερίσματα στις Κάννες και μια βίλα στην παραλία του διάσημου θέρετρου, συνολικής αξίας 1,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή οριακά κάτω από το “πλαφόν” που... επισύρει φόρο 75%.