To “ύστατο χαίρε” στη Μάργκαρετ Θάτσερ

Ένας διχασμένος λαός αποχαιρέτησε σήμερα με ανάμεικτα συναισθήματα την Σιδηρά Κυρία που κυριάρχησε στην Βρετανική και παγκόσμια πολιτική σκηνή από το 1979 έως το 1990, ως πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. 

Δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί και τουρίστες παρατάχθηκαν κατά μήκος των δρόμων όπου πέρασε η επιβλητική πομπή με το φέρετρο της Μάργκαρετ Θάτσερ, συνοδεία αγημάτων από το στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία. Η πορεία από το παρεκκλήσι Clement Danes,  μέχρι τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, διήρκεσε ακριβώς 19 λεπτά και 19 κανονιοβολισμοί από τον πύργο του Λονδίνου “συνόδεψαν” τη σωρό μέχρι την εκκλησία.

Οι περισσότεροι πολίτες χειροκροτούσαν και πετούσαν λουλούδια, αλλά μερικοί γύρισαν την πλάτη τους μόλις περνούσε το φέρετρο.

Και τα πλακάτ εξάλλου φανέρωναν τα διαφορετικά συναισθήματα που προκάλεσε στους Βρετανούς ο θάνατος της Θάτσερ. "Έδωσες σε εκατομμύρια από εμάς ελπίδα, ελευθερία, φιλοδοξία" έγραφε ένα, ενώ ένα άλλο: "Πάνω από 10 εκατ. στερλίνες από τα χρήματά μας για μία κηδεία Συντηρητικού".

Οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες από τις 10.00 το πρωί στα κυβερνητικά κτίρια και τις βρετανικές πρεσβείες και θα συνεχίσουν να κυματίζουν μεσίστιες μέχρι τις 10.00 απόψε το βράδυ ώρα Ελλάδας.

Μέσα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, η βασίλισσα Ελισάβετ με τον σύζυγό της δούκα του Εδιμβούργου, μαζί με 2.330 προσκεκλημένους παρακολούθησαν την επικήδεια τελετή.

Αν και η πρόεδρος της Αργεντινής δεν βρισκόταν στη λίστα των καλεσμένων, υπήρχαν πάνω από 50 άτομα που σχετίζονται με τις Νήσους Φόκλαντ (από τα μεγάλα "επιτεύγματα" της Θάτσερ), συμπεριλαμβανομένων των βετεράνων του πολέμου το 1982 . Αντίθετα, η  πρεσβευτής της Αργεντινής στο Λονδίνο, Αλίσια Κάστρο,  αρνήθηκε να παραστεί.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εκφώνησε τον επικήδειο και τόνισε ότι η τελετή είναι αρμόζουσα απόδοση τιμής σε μία εξαιρετική πρωθυπουργό ενώ ο γιος της Θάτσερ, Σερ Μαρκ Θάτσερ,  τόνισε ότι αν η μητέρα του γνώριζε πως στην κηδεία θα ήταν παρούσα η βασίλισσα θα αισθανόταν μεγάλη τιμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση "Αληθινό Γαλάζιο" όπως είναι η χαρακτηριστική κωδική ονομασία της κηδείας, κόστισε 15 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που έχει ξεσηκώσει ήδη πολιτικούς από όλα τα κόμματα-ακόμη και από το συντηρητικό χώρο.