Στο εδώλιο οι υπεύθυνοι για το σκάνδαλο με τα επιβλαβή εμφυτεύματα σιλικόνης

Ξεκινά στη Γαλλία η πρώτη δίκη πάνω στο παγκόσμιο σκάνδαλο των ελαττωματικών εμφυτευμάτων σιλικόνης. Η είδηση για την ακαταλληλότητα των προϊόντων της εταιρίας Poly Implant Prothèse (PIP), τρίτης μεγαλύτερης στην προμήθεια εμφυτευμάτων στον κόσμο, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και σκόρπισε τον τρόμο στο γυναικείο πληθυσμό.

Όλα ξεκίνησαν το 2010, όταν χειρουργοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου μετά τα ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά ρήξης των εμφυτετυμάτων της ΡΙΡ. Μετά απ' αυτό αποκαλύφθηκε ότι, η εταιρία επί 10 χρόνια μείωνε το κόστος παραγωγής χρησιμοποιώντας ένα ιδιότυπο κατασκεύασμα από βιομηχανικής κλάσης και γεωργική σιλικόνη που ήταν ακατάλληλο για χρήση σε ανθρώπους. Μάλιστα, ΡΙΡ έκρυβε τα αποδεικτικά στοιχεία της μη φαρμακευτικής σιλικόνης από τους επιθεωρητές, με αποτέλεσμα τα επιβλαβή "εμπορεύματα" να διατίθενται ελεύθερα στην αγορά, αποδίδοντας κέρδος ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο.

Το σκάνδαλο ακολούθησε το κλείσιμο της εταιρίας, ενώ ο ιδρυτής της, Jean-Claude Mas, καθώς και τέσσερις ακόμη επικεφαλής κατηγορούνται για διακεκριμένη απάτη και αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης πέντε ετών και πρόστιμο 37.000 ευρώ, σε περίπτωση που η απόφαση είναι καταδικαστική.

Σύμφωνα με τη Guardian, η δίκη στη Μασσαλία θα είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί ποτέ στη Γαλλία. Μάλιστα, λόγω των υπεράριθμων μαρτύρων, η διαδικασία δεν θα διεξαχθεί σε δικαστική αίθουσα, αλλά σε ένα μεγάλο κέντρο συνεδριάσεων και θα κοστίσει 800.000 ευρώ. Εκατοντάδες γυναίκες αναμένεται να προσέλθουν στο δικαστήριο και να διηγηθούν τις εμπειρίες τους, καθώς υπολογίζεται ότι, πάνω από 300.000 γυναίκες σε 65 χώρες έχουν δεχθεί εμφυτεύματα της ΡΙΡ, συμπεριλαμβανομένων και των επανορθωτικών επεμβάσεων μετά από μαστεκτομή.