Ζητούν την έξοδο από το ευρώ

Προεκλογικός πυρετός εξαπλώνεται στο πολιτικό προσκήνιο της Γερμανίας και η Άγκελα Μέρκελ με τους Χριστιανοδημοκράτες να καλούνται να δώσουν τη μεγαλύτερή τους μάχη, καθώς στους αντιπάλους προστίθεται μία ακόμη παράταξη. Η "Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία" (ονομασία σε ελεύθερη μετάφραση), είναι ένα νέο πολιτικό μόρφωμα που κερδίζει συνεχώς έδαφος και προβάλλει ως κυρίαρχο στόχο του την κατάργηση του Ευρώ.

Σύμφωνα με τους New York Times, η ηγεσία του νέου κόμματος απαρτίζεται από εκλεκτά στελέχη της γερμανικής διανόησης, με πρώτο τον καθηγητή οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, Bernd Lucke, ο οποίος ανάμεσα σε πολλούς άλλους υποστηρικτές του "Alternative für Deutschland" ανήκε στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών. Επομένως, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι τον κ. Lucke στελεχώνουν προσωπικότητες καταξιωμένες στο χώρο των γραμμάτων και των επιχειρήσεων.

Κεντρικός πυρήνας των προγραμματικών δηλώσεων του κόμματος είναι η έξοδος από το ευρώ, καθώς εκτιμούν ότι, διχάζει την Ευρώπη αντί να την ενώνει. Χαρακτηριστικά ο Bernd Lucke δήλωσε πως "θέλουμε να δώσουμε ένα τέλος στην κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών, νομικών και οικονομικών αξιών, όπως παρακολουθούμε να γίνεται τα τελευταία τρία χρόνια. Η Καγκελάριος λέει πως δεν υπάρχει άλλη λύση. Τώρα όμως, είναι εδώ, η "Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία".

Το νέο κόμμα απεικονίζει το αυξανόμενο ρήγμα στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας που αποτελεί και την οικονομική δύναμη της Ευρώπης. Επιπλέον, ο "εφιάλτης του ευρώ" ενισχύει τις παραπάνω θέσεις. Οι "υποστηριζόμενες" χώρες διαμαρτύρονται για αυταρχισμό και παράλογες απαιτήσεις από μέρους των δανειστών τους και από την άλλη οι Γερμανοί παραπονιούνται για τα υψηλά κόστη με την υπομονή τους να εξαντλείται. Ωστόσο, η γενικευμένη δυσαρέσκεια δεν αρκεί, καθώς η αγορά εργασίας είναι παράλληλα ισχυρή, τα κόστη δανεισμού χαμηλά και η χώρα πλησιάζει την πολυπόθητη εξισορρόπηση του προϋπολογισμού.

Από την άλλη το ερώτημα που γεννάται είναι εάν το νεοσύστατο κόμμα θα είναι απλώς μία βραχύβια πολιτική αναταραχή ή θα αποτελέσει το ξεκίνημα ενός ισχυρού κινήματος που θα θέσει την ευρωζώνη σε κίνδυνο. Προς το παρόν, προσπαθεί να συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές για να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο και των 16 γερμανικών κρατιδίων, ενώ οι δημοσκοπήσεις του αποδίδουν πάνω από το 5% που χρειάζεται για εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να διαταράξει τις εύθραυστες ισορροπίες στην καγκελαρία.