Περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ (1,6 τρισεκατομμύριο ρούβλια) θα επενδύσει η Ρωσία σε προγράμματα για την έρευνα του διαστήματος.
Την ανακοίνωση μάλιστα έκανε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.
"Μεταξύ 2013 και 2020, σχεδόν 1,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια θα δοθούν στα διαστημικά προγράμματα. Η ανάπτυξη του δυναμικού μας θα αποτελέσει στο μέλλον μια από της προτεραιότητες της πολιτικής του κράτους ", δήλωσε κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις κατασκευής του κοσμοδρομίου Βοστότσνι, στη ρωσική Άπω Ανατολή.
Η Ρωσία, σε σημαντικό βαθμό κολλημένη ακόμη στην σοβιετική τεχνολογία του διαστήματος έχει γνωρίσει αρκετές αποτυχίες στον τομέα της διαστημικής τα τελευταία χρόνια όπως: οι αποτυχίες να τεθούν σε τροχιά επικοινωνιακοί δορυφόροι ή προβλήματα κατά την πρόσδεση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ενός ρωσικού διαστημόπλοιου φορτίου Progress.
Ο πρόεδρος Πούτιν σε επικοινωνία του από το κοσμοδρόμιο Βοστότσνι με τα μέλη του πληρώματος του ΔΔΣ δήλωσε ότι η Ρωσία θα εκτοξεύσει τις πρώτες επανδρωμένες πτήσεις από το έδαφός της το 2018 από τη νέα βάση εκτόξευσης που θα χρησιμοποιηθεί για την εξερεύνηση της Σελήνης και του βαθέος διαστήματος. Ωστόσο οι εγκαταστάσεις θα λειτουργήσουν για τις μη επανδρωμένες εκτοξεύσεις το 2015.
"Εκφράζω την ελπίδα ότι οι εγκαταστάσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν όχι μόνο από τους ειδικούς μας, αλλά από τους συναδέλφους μας από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες χώρες", είπε, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία, με αφορμή τη σημερινή 52η επέτειο της πρώτης πτήσης του Γιούρι Γκαγκάριν, με την οποία άρχισε η κούρσα του διαστήματος την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και γιορτάζεται στη Ρωσία ως Ημέρα Εξερεύνησης του Διαστήματος.