“Πάγωμα” των εξώσεων στην Ανδαλουσία

Οι πρώτες διακόσιες οικογένειες απολαμβάνουν τις ειδικές διατάξεις από τη μονομερή αναστολή των εξώσεων, που αποφάσισε η περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας.

Σε πλήρη αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη χώρα οι τοπικές αρχές πάγωσαν για τρία χρόνια το καθεστώς των εξώσεων, προσφέροντας ανάσα σε χιλιάδες ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

"Η αλλαγή είναι ριζική διότι πηγαίνουμε στην πηγή του προβλήματος. Έχουμε φτάσει στις 45 εξώσεις ανά ημέρα στην Ανδαλουσία. Ταυτόχρονα υπάρχουν από 700.000 έως 1 εκατομμύριο κενά σπίτια στην Ανδαλουσία λόγω του υπερβολικού μερκαντιλισμού που έχει καθορίσει το ζήτημα της κατοικίας σε ένα προϊόν άκρατης κερδοσκοπίας" δήλωσε η Έλενα Κορτ, υπουργός Δημοσίων Έργων κι Εστίασης της Ανδαλουσίας.

Η Κορτ κάλεσε επίσης τις υπόλοιπες περιφέρειες να συντονίσουν τη δράση τους και να προχωρήσουν σε ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Οι νέες διατάξεις προβλέπουν επτά κοινωνικά κριτήρια και για να ενταχθεί κάποιος στην ευνοϊκή ρύθμιση δεν απαιτείται να εμπίπτει στο σύνολο αυτών.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Euronews,  επισύρουν και ποινές στις τράπεζες που σκόπιμα κρατούν κενά διαμερίσματα, τα οποία έχουν κατασχέσει.