Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανακοίνωσε σήμερα ότι απορρίπτει "οποιοδήποτε αίτημα, δικαστικό ή κυβερνητικό, παράδοσης" των εγγράφων που έχουν σχέση με τη διαρροή δεδομένων για υπεράκτιες εταιρίες, όπως είχε ζητήσει ο υπουργός Προϋπολογισμού Μπερνάρ Καζνέβ.
"Προστασία των πηγών, προστασία της αποστολής της ενημέρωσης, σοβαρή και αυστηρή, που είναι η δική μας: για τους δύο αυτούς λόγους η εφημερίδα Le Monde απορρίπτει κατηγορηματικά —όπως έκαναν άλλα μέσα ενημέρωσης που συνεργάστηκαν στο θέμα αυτό— οποιοδήποτε αίτημα, δικαστικό ή κυβερνητικό, παράδοσης στοιχείων", γράφει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Την Τρίτη ο υπουργός Προϋπολογισμού είχε ζητήσει από τον Τύπο να δώσει στη δικαιοσύνη αρχεία που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παράδεισους, οι οποίοι αποκαλύφθηκαν από τη διεθνή σύμπραξη ερευνητών δημοσιογράφων (ICIJ).
Η ανεξάρτητη αυτή σύμπραξη, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, είχε πρόσβαση σε μια πολύ μεγάλη διαρροή στοιχείων δύο εταιριών οι οποίες πρόσφεραν υπεράκτιες υπηρεσίες: η μια εδρεύει στη Σιγκαπούρη, η άλλη στις Παρθένους Νήσους της Βρετανίας. Τα στοιχεία αυτά έφεραν στο φως τη χαρτογράφηση και τη λειτουργία χιλιάδων εταιριών με έδρα φορολογικούς παράδεισους.
Έκτοτε σχεδόν 40 μέσα ενημέρωσης στον κόσμο που συνεργάζονται με την ICIJ δημοσιοποίησαν περιπτώσεις καταθέσεων νόμιμων ή παράνομων πόρων σε φορολογικούς παράδεισους προσωπικοτήτων, επιχειρηματιών ή απλών διασήμων από το Μεξικό έως τη Μογγολία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Βρετανία.
Στη Γαλλία η εφημερίδα Le Monde έγραψε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, για 130 Γάλλους, περιλαμβανομένου ενός συνεργάτη του προέδρου Ολάντ, του Ζαν-Ζακ Οζιέ. Ο επιχειρηματίας παραδέχτηκε ότι είχε μετοχές υπεράκτιων εταιριών στια νησιά Καϊμάν αλλά αρνήθηκε ότι απολάμβανε "φορολογικά προνόμια". Ο Οζιέ διετέλεσε υπεύθυνος για τα οικονομικά της προεκλογικής εκστρατείας του Ολάντ το 2012.
Σύμφωνα πάντα με την Le Monde, οι γαλλικές τράπεζες BNP Paribas και Credit Agricole βοήθησαν στη δημιουργία υπεράκτιων εταιριών τη δεκαετία του 1990 και του 2000, μέσω θυγατρικών τους που είχαν έδρα στην Ασία. Οι δύο τράπεζες απάντησαν ότι εξασκούσαν τις δραστηριότητές τους "τηρώντας αυστηρά" το νόμο.
Σύμφωνα με την ICIJ, που κρατεί έναν απολογισμό των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις αυτές, αρκετές κυβερνήσεις, κυρίως στη Γερμανία και τον Καναδά, ζήτησαν από τον Τύπο να δώσει στη δικαιοσύνη τα αρχεία ώστε να διεξαχθούν έρευνες για πιθανές φορολογικές απάτες.