Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ο Ράτκο Μλάντιτς

Ο πρώην διοικητής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ράτκο Μλάντιτς που κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου,εμφανίστηκε την Τετάρτη στη δικαστική αίθουσα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), όπου συνεχίζεται η δίκη του, μετά από διακοπή δύο ημερών, λόγω επιδείνωσης της υγείας του.

Ενώ η δίκη του Μλάντιτς επρόκειτο να συνεχιστεί τη Δευτέρα, μετά από διακοπή ενός μήνα, ανακοινώθηκε ότι ο κατηγορούμενος δεν αισθάνεται καλά και υποβλήθηκε σε μικροεπέμβαση στην κλινική Μπρόνοβο της Χάγης. Ο γιατρός των φυλακών Σεβενίνγκεν του ICTY, Πάουλους Φάλκε που εξέτασε τον κατηγορούμενο, αποφάνθηκε ότι, όντως δεν είναι σε θέση να παραστεί στη δίκη.

Ωστόσο, ο κατηγορούμενος βρίσκεται στη δικαστική αίθουσα, όπου καταθέτει ο προστατευόμενος μάρτυρας με τον κωδικό RM-346, ο οποίος επέζησε από μαζική δολοφονία στο στρατιωτικό αγρόκτημα στο Μπράνιεβο. Για λόγους προστασίας ο μάρτυρας διατηρεί ψευδώνυμο και η κατάθεση διενεργείται με αλλοιωμένη μορφή και φωνή.

Ο ίδιος έχει καταθέσει και στη δίκη του στρατηγού Ράντισαλβ Κρστιτς, διοικητή του σώματος του Δρίνου του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, ο οποίος καταδικάστηκε σε 35 χρόνια κάθειρξη, αλλά και στη δίκη του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Ράτκο Μλάντιτς κατηγορείται για γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα το 1995 και στους δήμους Φότσα, Κλουτς, Κότορ-Βάρος, Πριέντορ, Σάνσκι Μοστ και Βλασένιτσα το 1992, για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της πολιορκίας του Σαράγεβο και για απαγωγή μελών της αποστολής του ΟΗΕ.