Βουλγαρία: 45 κόμματα και συνασπισμοί θα πάρουν μέρος στις εκλογές του Μαΐου

Σαράντα πέντε κόμματα και συνασπισμοί θα λάβουν μέρος στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου στη Βουλγαρία. Αυτό κατέστη σαφές στη σημερινή κλήρωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, κατά την οποία κάθε μία παράταξη έλαβε τον αριθμό σειράς εμφάνισής της στο ψηφοδέλτιο, όπως προβλέπει ο σχετικός εκλογικός νόμος.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβενελιεφ, στην ομιλία του στα εγκαίνια επιχειρηματικού φόρουμ στη Σόφια, με θέμα "Στρατηγική υποδομή της Βουλγαρίας εντός του 2013", έθεσε την έμφαση στην "επιβλαβή για τη χώρα τεχνητή αντιπαράθεση της ανάπτυξης της υποδομής και της κοινωνικής πολιτικής", όπως είπε και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να μην συγκαταλέγουν παρόμοιες αναφορές στο προεκλογικό τους "οπλοστάσιο".

Όπως υπενθυμίζουν οι Βούλγαροι αναλυτές στις πρώτες εκτιμήσεις τους για την πολιτική πρωτοβουλία του κ. Πλέβνελιεφ, στην ομιλία του στο πρόσφατο κομματικό συνέδριο, ο κ. Μπορίσοφ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να συνεχίσει να δίδει έμφαση στους αυτοκινητοδρόμους και στα άλλα μεγάλα έργα υποδομής ως κεντρικούς άξονες της πολιτικής του, σε περίπτωση επανόδου του στην εξουσία, αξιοποιώντας κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό τα 32 δισεκατομμύρια ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, τα οποία η εκλογική νίκη του GERB θα εγγυηθεί στη Βουλγαρία, όπως υποστήριξε.

Κατήγγειλε δε τους Βούλγαρους Σοσιαλιστές για δημαγωγία και λαϊκισμό, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ρήση "η άσφαλτος δεν τρώγεται", την οποία οι πολιτικοί αντίπαλοι του GERB χρησιμοποιούν κατά της πρώην κυβέρνησης Μπορίσοφ που περιφρονούσε, όπως λένε, τα κοινωνικά προβλήματα των κατοίκων στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης.