Μαρίνι και Αμάτο, οι πιο πιθανοί διάδοχοι του Ναπολιτάνο

Συνεχίζονται οι επαφές και οι ζυμώσεις στην Ιταλία, στο πλαίσιο της προσπάθειας σχηματισμού νέας κυβέρνησης και επιλογής κοινά αποδεκτού υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Messaggero, οι υποψηφιότητες που φέρονται να συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες σε ό,τι αφορά τη διαδοχή του προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σε αυτή την φάση είναι εκείνη του κεντρώου πρώην προέδρου της γερουσίας, Φράνκο Μαρίνι και του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο.

Ο ιταλικός Τύπος προβάλλει αυτήν που θεωρείται μια "ισχυρή υποψηφιότητα της κεντροαριστεράς" -του πρώην πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι-, όπως και το ενδεχόμενο να επικρατήσει, τελικά, το "διάσημο αουτσάιντερ", η πρώην ευρωπαία επίτροπος και ηγετικό στέλεχος των ριζοσπαστών, Εμμα Μπονίνο.

Οι ψηφοφορίες του Κοινοβουλίου θα ξεκινήσουν, την 18η Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, προς αναβολή οδευει η συνάντηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον κεντροαριστερό ηγέτη Πιερλουίτζι Μπερσάνι, που είχε προγραμματισθεί αρχικά για την ερχόμενη Τετάρτη.

Η κύρια αιτία εντοπίζεται στις διαφορές απόψεων, σχετικά με την επιλογή των υπουργών που θα μπορούσαν να συνθέσουν μια τυχόν κυβέρνηση συνεργασίας: η κεντροαριστερά προτιμά την λύση των τεχνοκρατών, ενώ η μπερλουσκονική κεντροδεξιά επιμένει ότι πρέπει να είναι πολιτικοί.