Η ζωή της Μάργκαρετ Χίλντα Ρόμπερτς

Στις 13η Οκτωβρίου 1925 στο Γκράνθαμ της Μεγαλης Βρετανίας, γεννιέται η Μάργκαρετ Χίλντα Ρόμπερτς, η γυναίκα που από κόρη παντοπώλη κατάφερε να αναρριχηθεί στο πρωθυπουργικό αξίωμα της χώρας της, σπάζοντας κάθε κατεστημένο και μένοντας γνωστή στην Ιστορία ως  η “Σιδηρά Κυρία”.

H  Μάργκαρετ Χίλντα Ρόμπερτς σε μια σχολική φωτογραφία του 1930

Οι πεποιθήσεις της Μάργκαρετ  διαμορφώθηκαν από την αυστηρή της εκπαίδευση από έναν μεθοδιστή ιερέα. Σε συνδυασμό με την πυγμή και την ακατάβλητη αποφασιστικότητα που είχε ως χαρακτήρας, η Θάτσερ αγαπήθηκε και μισήθηκε από τους Βρετανούς, μάλλον όσο κανείς άλλος πολιτικός.

 Το 1948, σε εκδήλωση των Συντηρητικών στο Κεντ, παίζει πιάνο και τραγουδά με μια ομάδα υποψήφιων ψηφοφόρων

Η Θάτσερ, εντάχθηκε στους Συντηρητικούς μετά τον γάμο της το 1951, μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων το 1959, αφού εξελέγη στο Φίντσλεϊ, βόρεια του Λονδίνου. Από το 1970 ως το 1974, υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας και το 1975, αναδείχθηκε επικεφαλής των Τόρις.  

Η Ρόμπερτς την ημέρα του γάμου της, το 1951, ευτυχισμένη στο πλευρό του άντρα της Ντένις

Το 1953, κυρία Θάτσερ πλέον και σε ηλικία 28 ετών, γίνεται μητέρα στα δίδυμα Κάρολ και Μαρκ

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1979, η Μάρκαρετ Θάτσερ γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και  η μόνη πολιτικός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που μπόρεσε να κερδίσει τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις ως το 1990, μετά τις αρχές του 19ου αιώνα.

Κατά την διάρκεια της θητείας της, συνέτριψε τα συνδικάτα και ιδιωτικοποίησε μεγάλο μέρος της βρετανικής βιομηχανίας και οικονομίας. Υπήρξε πρέσβειρα του οικονομικού φιλελευθερισμού, του κοινωνικού συντηρητισμού, της ιδέας του μεγαλείου της Βρετανίας.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ φεύγει από το σπίτι της στο Τσέλσι του Λονδίνου για το “γραφείο”, καθώς  το 1975 γίνεται η πρώτη γυναικά αρχηγός των Συντηρητικών. Η αντίστροφη μέτρηση για την κορυφή έχει αρχίσει...

Ο “θατσερισμός” έγινε δημοφιλής, καθώς η πρωθυπουργός προσπαθούσε να αποκαταστήσει το κύρος της άλλοτε αυτοκρατορίας, κάτι στο οποίο συνέβαλε η ανακατάληψη των νήσων Φόκλαντ, που στην Αργεντινή είναι γνωστά ως Μαλβίνες. 

Τον Ιούνιο του 2007 φωτογραφίζεται με τους βετεράνους των Φόκλαντς, στην παρέλαση της 25ης επετείου στο Λονδίνο

Η Θάτσερ, που είχε στενές σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν αλλά και με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

Σε μια επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο το 1985, η Μάρκαρετ Θάτσερ βοηθά τον Αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρήγκαν, να βγάλει βόλτα την σκυλίτσα του, Λούσυ

 Το 1992 οι Συντηρητικοί, με αρχηγό πλέον των Τζον Μέιτζορ, κέρδισαν και πάλι τις εκλογές, όμως η Θάτσερ δεν εξελέγη.
Της απονεμήθηκε όμως ο τίτλος της βαρόνης του Κέστεβεν, που της εξασφάλιζε μια θέση στη Βουλή των Λόρδων.

Το 2002 η "Σιδηρά Κυρία" ανακοίνωσε ότι αποσύρεται οριστικά από τη δημόσια ζωή γιατί η υγεία της έχει πληγεί από τα αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια που υπέστη. Τον επόμενο χρόνο, μένει χήρα καθώς ο "αφανής" σύζυγος της πέθανε σε ηλικία 88 ετών, γεγονός που την επηρέασε βαθύτατα.

Η κόρη της, Κάρολ Θάτσερ, αποκάλυψε το 2008 ότι η Μάργκαρετ έπασχε από άνοια και μερικές φορές ξεχνούσε ότι ο σύζυγός της είχε πεθάνει από χρόνια.

Στα τέλη του 2012 εισήχθη και πάλι σε νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε επέμβαση για όγκο στην κύστη, Βρισκόταν ακόμη στην ανάρρωση μέχρι σήμερα το πρωί που έσβησε ήσυχα, μετά από ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.