Με τη σοβαρότερη και πιο απειλητική κρίση στη διάρκεια του ενός περίπου χρόνου που βρίσκεται στην προεδρία είναι αντιμέτωπος ο Φρανσουά Ολάντ μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού, Ζερόμ Καϊζάκ, αναγκάστηκε να παραδεχτεί δημοσίως ότι διατηρούσε κρυφά τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία.
Εσπευσμένα και υπό το βάρος της κατακραυγής πολιτικών και πολιτών, ο Ολάντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προωθήσει νόμους για τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των πολιτικών και θα απαγορεύσει σε όσους έχουν καταδικαστεί για διαφθορά ή φοροδιαφυγή να κατέχουν δημόσια αξιώματα.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, στο οποίο ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι ο πρώην υπουργός "δεν προστατεύτηκε από το κράτος", ο Ολάντ ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα στόχος των οποίων είναι να καταπολεμηθεί η διαπλοκή μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων συμφερόντων.
"Δηλώνω εδώ ότι ο Ζερόμ Καϊζάκ δεν έτυχε καμίας προστασίας, εκτός από το τεκμήριο της αθωότητας, και παραιτήθηκε από την κυβέρνηση κατόπιν αιτήματός μου μόλις ξεκίνησε η δικαστική έρευνα", είπε ο Γάλλος πρόεδρος εκφράζοντας τη βαθιά λύπη του για "ένα ασυγχώρητο λάθος (...) μια προσβολή απέναντι στη Δημοκρατία".
Το πρώτο μέτρο που θα λάβει η κυβέρνηση θα είναι η υποβολή στο κοινοβούλιο, εντός των ερχόμενων εβδομάδων, ενός νομοσχεδίου στόχος του οποίου θα είναι να διασφαλιστεί η δημοσιοποίηση και ο έλεγχος του πόθεν έσχες των υπουργών και όλων των βουλευτών.
Επιπλέον, θα απαγορεύεται να κατέχουν δημόσια αξιώματα οι αιρετοί που θα καταδικάζονται για φοροδιαφυγή ή για υποθέσεις διαφθοράς, πρόσθεσε ο Ολάντ, σημειώνοντας: "Η Δημοκρατία είναι το πολυτιμότερο αγαθό μας".
Δηλώνοντας ότι θέλει "να ενισχύσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης", ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι εντός του καλοκαιριού θα προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου των Δικαστών.
Ο πρώην υπουργός, που παραιτήθηκε στις 19 Μαρτίου, αρνιόταν την ενοχή του "κοιτάζοντας στα μάτια" τον πρόεδρο Ολάντ αλλά και πολλούς υπουργούς στις συναντήσεις που είχε μαζί τους, όπως καταγγέλλουν πολλοί πολιτικοί και πρόσωπα προσκείμενα στο περιβάλλον του προέδρου.
Σήμερα ωστόσο, αφού έγινε γνωστό ότι οι ελβετικές αρχές εντόπισαν τον τραπεζικό λογαριασμό του, ο Καϊζάκ αποδέχτηκε να δοθούν στις γαλλικές αρχές τα έγγραφα που τον αφορούν, όπως έγινε γνωστό από την Εισαγγελία της Γενεύης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εισαγγελικών αρχών, ο πρώην υπουργός, μέσω του Ελβετού συνηγόρου του, Ντιντιέ Μπόοτγκε, δέχτηκε να απλοποιηθεί η διαδικασία ώστε να δοθούν γρήγορα στις αρμόδιες γαλλικές αρχές τα έγγραφα που τον αφορούν, τα οποία βρέθηκαν μετά από έρευνα στις τράπεζες UBS και Reyl et Cie. Έτσι, θα αποφευχθεί μια καθυστέρηση πολλών εβδομάδων ή και μηνών.
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι ο Καϊζάκ είχε ένα λογαριασμό στην Ελβετία από το 1992 και ότι στη Γενεύη δεν έχει ξεκινήσει καμία ποινική έρευνα, δεδομένου ότι δεν έχει διαπραχθεί στη χώρα καμία αξιόποινη πράξη.