Οι ηγεσίες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, απέτυχαν, την Τρίτη στη συνάντηση των Βρυξελλών, να καταλήξουν σε συμφωνία, που θα οδηγήσει στην εξομάλυνση των σχέσεών τους, αλλά ανέφεραν ότι είναι έτοιμες να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε αργά το βράδυ ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.
"Παρά τις μακρές διαπραγματεύσεις, δεν καταλήξαμε σε συμφωνία απόψε", ανέφερε ο Ντάτσιτς, μετά την όγδοη συνάντηση, από τον Οκτώβριο 2012, που είχε με τον ομόλογό του, Χασίμ Θάτσι του Κοσσυφοπεδίου, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Έχουμε ακόμα περιθώριο για να βρούμε μια λύση ", πρόσθεσε, μιλώντας προς τα μέσα ενημέρωσης της Σερβίας. Και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, είπε επίσης ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις συζητήσεις.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, που ηγήθηκε του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι "μια σειρά από προτάσεις έχουν τεθεί στο τραπέζι. Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ στενό αλλά βαθύ". Η Άστον δήλωσε ότι οι αντιπροσωπείες θα επιστρέψουν στο Βελιγράδι και την Πρίστινα αντίστοιχα για διαβουλεύσεις και τις επόμενες ημέρες ελπίζεται ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση.
Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι η συμφωνία αυτή θα συμβάλει στη μείωση των εντάσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, που κατοικείται κυρίως από Σέρβους, οι οποίοι δεν δέχονται τον έλεγχο της Πρίστινα, πέντε χρόνια μετά την ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας.
Οι διαφορές των δυο πλευρών αφορούν κυρίως το βαθμό αυτονομίας στους δήμους της περιοχής του βόρειου Κοσσυφοπεδίου.