Ακούγεται σαν το είδος του χαρακτήρα που θα ήταν βαθύτατα αντιδημοφιλής σε ένα από τα έργα του. Ωστόσο, ο διάσημος συγγραφέας , Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ήταν ένας "αδίστακτος επιχειρηματίας και φοροφυγάς" ισχυρίζονται ερευνητές.
Αν και έγραψε θεατρικά έργα, όπου υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των φτωχών και των απόρων, αρχειοθετημένα έγγραφα δείχνουν ότι ο θεατρικός συγγραφέας ήταν στην πραγματικότητα ένας πλούσιος γαιοκτήμονας που επανειλημμένα "είχε συρθεί" στα δικαστήρια , του είχαν επιβληθεί πρόστιμα για παράνομη αποθήκευση τροφίμων και απειλήθηκε με φυλάκιση για φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με έγγραφα που ανακαλύφθηκαν στο πανεπιστήμιο του Αμπεριστουίθ στο Γουέλς, ο μεγάλος βάρδος δεν δίσταζε να επωφεληθεί από την πείνα και τη φτώχεια, προκειμένου να πλουτίσει παράνομα. "Αποθήκευε σιτηρά και βύνη κριθαριού και τα πουλούσε σε διογκωμένες τιμές σε μια εποχή που η Ευρώπη υπέφερε από λιμό" ισχυρίζονται οι ακαδημαϊκοί του Αμπεριστουίθ, και με τα κέρδη αγόραζε όλο και περισσότερα στρέμματα γης.
Στα 24 του χρόνια, ο Σαίξπηρ είχε τόση περιουσία που μπορούσε άνετα να αποσυρθεί, για να γίνει ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στην πατρίδα του στο Στράτφορντ Απόν Έιβον.
Ωστόσο προτίμησε να συνεχίσει την συγγραφή θεατρικών έργων που κορόιδευε τους πλούσιους και τους διεφθαρμένους και πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το έκανε υποσυνείδητα για να κατευνάσει τις τύψεις του.
Μάλιστα, ο ισχυρισμός ότι εκμεταλλεύτηκε την πείνα έχει οδηγήσει τους αναλυτές ότι η τραγωδία του “Κοριολάνος” ήταν στην πραγματικότητα ο τρόπος του Σαίξπηρ να εξαλείψει την ένοχη συνείδησή του.