Τα πόδια δώδεκα ανηλίκων κρατουμένων έπλυνε ο Πάπας Φραγκίσκος

Τα πόδια 12 παιδιών, που κρατούνται σε φυλακές ανηλίκων έξω από την Ρώμη έπλυνε σήμερα- Μεγάλη Πέμπτη των Καθολικών- ο Πάπας Φραγκίσκος Α  , αναπαριστώντας τον Ιησού, ο οποίος έπλυνε τα πόδια των 12 Αποστόλων πριν από το τελευταίο γεύμα τους, τον Μυστικό Δείπνο.

Ανάμεσα στα ανήλικα παιδιά που υποδύθηκαν τους αποστόλους στην Τελετή του Νιπτήρος ήταν δύο κορίτσια, μία καθολική και μία μουσουλμάνα. Ο νέος Πάπας είχε ήδη συμπεριλάβει γυναίκες σε αντίστοιχη τελετή όντας καρδινάλιος του Μπουένος Άιρες. "Και εμείς σήμερα προτείναμε τη γυναικεία παρουσία. Στο Βατικανό, έπειτα από κάποια αντίσταση, το δέχτηκαν" δήλωσε ο πατέρας Γκαετάνο Γκρέκο, ιερέας στο παρεκκλήσι των φυλακών ανηλίκων, όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της πύλη η Repubblica.

Ο καρδινάλιος Μπεργκόλιο πλένει τα πόδια μια άγνωστης γυναίκας, στην Τελετή του Νιπτήρος στο Μπουένος Άιρες το 2005

Το πλύσιμο των ποδιών από τον πάπα, η αναπαράσταση της χειρονομίας του Ιησού προς τους μαθητές του, συμβολίζει
"τη στοργή του Χριστού", είπε ο Φραγκίσκος. "Ο Ιησούς ήρθε για να μας υπηρετήσει, για να μας βοηθήσει. Ας το σκεφτούμε καλά: είμαστε πραγματικά διατεθειμένοι να υπηρετήσουμε τους άλλους;" ρώτησε τα νεαρά παιδιά.

Στο σωφρονιστικό ίδρυμα Casal del Marmo  κρατούνται κυρίως παιδιά αλλοδαπών θρησκειών καθώς προέρχονται από γονείς μετανάστες. Μετά την τελετή του Νιπτήρα , ο Πάπας συναντήθηκε και συνομίλησε με τους 50 τρόφιμους στο γυμναστήριο των φυλακών.

Συνήθως η τελετή λαμβάνει χώρα σε μία από τις ρωμαϊκές εκκλησίες, και τους Αποστόλους υποδύονται ιερείς. Η επιθυμία του νέου πάπα να βρεθεί δίπλα και μιλήσει με όσους χρειάζονται βοήθεια, ανέτρεψε την παράδοση αιώνων.Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της πρωινής λειτουργίας στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ο Φραγκίσκος ζήτησε από τους καθολικούς ιερείς να έρθουν πιο κοντά στους φτωχούς και τους δυστυχισμένους και να μην ασχολούνται υπερβολικά με το θέμα της "καριέρας" τους.

Οσιοποιούντιαι δεκάδες θύματα του ναζισμού και του κομμουνισμού

Παράλληλα, Ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε σήμερα τη συγκατάθεσή του για την οσιοποίηση 63 καθολικών οι οποίοι στην πλειονότητά τους υπήρξαν θύματα του Ισπανικού Εμφυλίου, του ναζισμού και του κομμουνισμού, όπως ανακοίνωσε το Βατικανό. 

Τη μερίδα του λέοντος στην αναγνώριση του μαρτυρίου τους κατέχουν θύματα της “θρησκευτικής μισαλλοδοξίας” κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου (1936-39).

Μεταξύ των μελλοντικών οσίων περιλαμβάνεται και ο καρδινάλιος Βλαντίμιρ Γκίκα (1873-1954), πρώην ορθόδοξος Ρουμάνος πρίγκιπας, ο οποίος προσηλυτίστηκε στον καθολικισμό και είχε εργασθεί στη διπλωματική υπηρεσία του Πάπα Πίου ΙΑ' κι επέστρεψε στη Ρουμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να βοηθήσει τους Πολωνούς πρόσφυγες που είχαν καταφύγει εκεί έπειτα από τη ναζιστική εισβολή.

Επιπλέον, στις 12 Μαΐου ο Αργεντινός πάπας θα τελέσει στη βασιλική του Αγίου Πέτρου τις πρώτες αγιοποιήσεις της θητείας του και τις οποίες είχε εγκρίνει ο προκάτοχός του Βενέδικτος ΙΣΤ’.

Οι μελλοντικοί άγιοι είναι ο Αντόνιο Πριμάλντο και οι 800 Ιταλοί μάρτυρές του, οι οποίοι σφαγιάσθηκαν από τα οθωμανικά στρατεύματα διότι δεν δέχθηκαν να αλλαξοπιστήσουν.

Αγίες θα αναγορευθούν επίσης η Κολομβιανή Λάουρα ντε Σάντα Καταλίνα ντε Σιένα Μοντόγια υ Ουπέγι και η Μεξικανή Μαρία Γουαδαλούπε Γκαρσία Σάβαλα, δύο καλόγριες που είχαν ιδρύσει μοναστικά τάγματα στις χώρες τους.