Τι προβλέπει η συμφωνία Λευκωσίας – Βρυξελλών

Σε συμφωνία για το πακέτο διάσωσης κατέληξαν ο κύπριος πρόεδρος και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Προβλέπει τη δημιουργία καλής και κακής τράπεζας για τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, δηλαδή τη Λαϊκή, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές της ΕΕ. 

Το σχέδιο της τελικής συμφωνίας (draft) θα παρουσιαστεί στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, ώστε να δώσουν την τελική έγκριση, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Η πρόταση περιλαμβάνει τη μεταφορά των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου, ώστε να δημιουργηθεί μια καλή τράπεζα. Μη ασφαλισμένες καταθέσεις θα αντιμετωπίσουν βαθύ κούρεμα, υποστηρίζουν, χωρίς να ξεκαθαρίζουν το ποσοστό. 

Η Τράπεζα Κύπρου θα αναλάβει όλη την έκτακτη ρευστότητα (ELA) που έχει πάρει η Λαϊκή από την ΕΚΤ, η οποία αντιστοιχεί σε 9 δισ. ευρώ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Τράπεζα Κύπρου να έχει συνολική έκθεση στον ELA ύψους 10 δισ., συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για κούρεμα 40% στην Κύπρου, ενώ το Dow Jones μιλά για bail in, μέσω του οποίου θα έχουν απώλειες και οι ομολογιούχοι της Λαϊκής.

Νωρίτερα, το news.gr μετέδιδε :

Στην εντατική βρίσκεται η κυπριακή οικονομία, καθώς είναι πλέον προ των πυλών η άτακτη χρεοκοπία της, αν δεν βρεθεί συμφωνία για το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση στο έκτακτο Eurogroup, το οποίο ξεκίνησε τελικά μετά τις 23:15, λόγω έντονων διαβουλεύσεων με τα κράτη-μέλη και μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, στο δείπνο Αναστασιάδη με Ρομπάι και Μπαρόζο, ο Κύπριος πρόεδρος αναλύει τις εναλλακτικές προτάσεις της κυπριακής πλευράς.  

"Κούρεμα" 50% με 60% στις καταθέσεις προτείνει η τρόικα - Άρνηση από πλευράς Λευκωσίας, που ετοιμάζει αντιπρόταση

"Κούρεμα" των καταθέσεων στην Κύπρο σε ποσοστό 50-60% προτείνει η τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Λευκωσία απορρίπτει την πρόταση και ετοιμάζεται να καταθέσει δική της αντιπρόταση.

Ως γνωστόν η διαφωνία μεταξύ τρόικας και Λευκωσίας αφορά τη συγχώνευση Κύπρου-Λαϊκής.

Το ΔΝΤ και η Γερμανία επιμένουν στην συγχώνευση της «καλής» Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου, μαζί όμως με τις υποχρεώσεις της πρώτης στον ELA , που ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ. Κατά τους υπολογισμούς της Λευκωσίας αυτό θα επιφέρει τόσο πολλά βάρη στην Τράπεζα Κύπρου, ώστε ουσιαστικά θα την οδηγήσει σε εκκαθάριση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη Λαϊκή.

Στην περίπτωση αυτή η ρευστότητα, που θα αντλήσει η Τράπεζα Κύπρου από την ΕΚΤ θα είναι μόνον 3 δισ. ευρώ.

Κατά την είσοδό του στο κτίριο που θα σημειωθεί η κρισιμότερη συνάντηση της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε: "Είμαι αισιόδοξος ότι απόψε θα βρεθεί λύση για την Κύπρο. Πρέπει να κοιτάξουν ρεαλιστικά το μέλλον, ώστε να συμφωνήσουμε σε ένα βιώσιμο σενάριο".

Αρνείται τη συνένωση της Τράπεζας Κύπρου με την "καλή" Λαϊκή

O Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, στους ευρωπαίους επισήμους, με τους οποίους συναντήθηκε ενόψει της έκτακτης συνόδου του Eurogroup, ότι δεν αποδέχεται συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα φορτωθεί τα εννέα δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε η Λαϊκή από τον ΕLA, όπως επιμένει στην θέση αυτή η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Πρ. Προδρόμου: Να γίνει σχεδιασμός για πιθανότητα τύπωσης κυπριακής λίρας

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε σε τηλεοπτική συζήτηση ότι αναλόγως της απόφασης στο Eurogroup θα πρέπει να συνέλθει αύριο ή τις επόμενες μέρες η Βουλή.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι, αν η απόφαση δεν είναι θετική, "τότε θα πρέπει επειγόντως να γίνει σχεδιασμός για να εκτυπωθεί κυπριακή λίρα".

Πρόσθεσε ότι με τις ρυθμίσεις, που απαιτεί η τρόικα, θα διαλυθεί η κυπριακή οικονομία. Ο Νίκος Αναστασιάδης απείλησε με παραίτηση, αν υπάρξει επιμονή προς αυτό το σενάριο. Αν υλοποιήσει την απειλή του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επιστρέψει στην Κύπρο για να υποβάλει την παραίτησή του και να παραδώσει τις εξελίξεις στον κυπριακό λαό.

"Εγώ σας στέλνω τη μια πρόταση, δεν την δέχεστε. Σας στέλνω την άλλη, το ίδιο. Τι θέλετε άλλο να κάνω. Θέλετε να με αναγκάσετε να παραιτηθώ; Αν το θέλετε, πέστε το μου", φέρεται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα 24h.com.cy, να είπε ο Νίκος Αναστασιάδης στην Κριστίν Λαγκάρντ.

Το γεύμα εργασίας προ-Eurogroup

O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποίησε γεύμα εργασίας με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τους επικεφαλής της ευρωζώνης, Γιερούν Ντέϊσελμπλούμ, του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στη συνάντηση αυτή βολιδοσκοπήθηκαν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο οι προθέσεις όλων των πλευρών ενόψει του Eurogroup. Μαζί του, βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής.

Ήδη από τις 18:00 της Κυριακής, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου συγκεντρώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί των κυπριακών κομμάτων, για κοινη σύσκεψη, η οποία θα έχει απευθείας ενημέρωση από τις Βρυξέλλες, από τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη. Δεν έχει τεθεί θέμα εκκαθάρισης της Τράπεζας Κύπρου από το eurogroup, διαμήνυσε ο Νίκος Αναστασιάδης προς τους πολιτικούς αρχηγούς στην Κύπρο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, όπως μετέδωσε το ΡΙΚ.

Χρ. Στυλιανίδης: Ασφυκτικά τα περιθώρια για την Κύπρο

Την τραγικότητα της κατάστασης αποτυπώνει η δήλωση, τις πρώτες πρωινές ώρες, του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρίστου Στυλιανίδη, ο οποίος τόνισε ότι "οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά".

Τη Λευκωσία ανησυχεί πολύ, η άτεγκτη στάση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξη στη Welt am Sonntag, προειδοποίησε ότι «η παραμονή της Κύπρου στην Ευρωζώνη εξαρτάται από το σχέδιο οικονομικής βοήθειας που τυγχάνει διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ο κύριος Σόιμπλε αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποτυχίας της προσπάθειας και η Κύπρος να μην αποφύγει την χρεοκοπία.

Το ανυπέρβλητο μέχρι τα μεσάνυχτα εμπόδιο, όταν αναχώρησε από το προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας η αντιπροσωπεία της τρόικας, για τη συμφωνία ήταν η απαίτηση του ΔΝΤ να απορροφήσει η Τράπεζα Κύπρου το «καλό» κομμάτι της Λαϊκής Τράπεζας, όπως αυτό προκύπτει από το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, η Τράπεζα Κύπρου και η κυβέρνηση αρνήθηκαν να αποδεχθούν το αίτημα αυτό της τρόικας και ειδικότερα του ΔΝΤ.

Η κυπριακή πλευρά θεωρεί άδικη μία τέτοια εξέλιξη, γιατί η Τράπεζα Κύπρου θα κληθεί να επωμιστεί το δάνειο των περίπου 9 δισ. ευρώ, που είχε συνάψει η Λαϊκή Τράπεζα από το Ταμείο Ρευστότητας (ΕΛΑ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με βάση τα όσα είχαν συζητηθεί μέχρι αργά χθες, όταν η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βερκουλέσκου έθεσε το θέμα της Τράπεζας Κύπρου, η συμφωνία προβλέπει την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου με ένα κούρεμα της τάξης του 20% για καταθέσεις πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ. Όλες οι καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες θα είναι εξασφαλισμένες ανά καταθέτη και όχι ανά λογαριασμό.

Επίσης, θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης σε όλες τις καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ σε όλες τις τράπεζες στην Κύπρο για εξασφάλιση των ταμείων προνοίας κι άλλων ευαίσθητων λογαριασμών, που εγκλωβίζονται στη Λαϊκή με ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 4%.

Τραπεζικός παράγων δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει μια τράπεζα (Λαϊκή), που είναι «κλινικά νεκρή» και μια (Τράπεζα Κύπρου), η οποία «βρίσκεται στον αναπνευστήρα». Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα πρέπει οπωσδήποτε να σωθεί η Τράπεζα Κύπρου για να σωθεί και η κυπριακή οικονομία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ΔΝΤ και Βερολίνο επιδιώκουν την εκκαθάριση των μεγάλων τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου.

Η στάση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αμβλυνθεί, καθώς τα δύο άλλα μέρη της τρόικας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φαίνεται να ικανοποιούνται από τις θέσεις της Λευκωσίας.

Ευρωπαίος παράγοντας, που παίρνει μέρος στις διαπραγματεύεσεις, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η τρόικα είχε προειδοποιήσει την κυπριακή κυβέρνηση από τον Νοέμβριο του 2011, που θα έφθαναν τα πράγματα χωρίς την έγκαιρη λήψη μέτρων. Αποδείχθηκε, υποστήριξε ότι ουδέν μέτρο λήφθηκε προς την ορθή κατεύθυνση.

Το αναλυτικό πρόγραμμα Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος φτάνει στη βελγική πρωτεύουσα στις 14:30 ώρα Κύπρου, θα πάει κατευθείαν στο Συμβούλιο της ΕΕ, προκειμένου να έχει μια πρώτη συνάντηση στις 15:00 ώρα Ελλάδος με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στη συνάντηση αυτή θα γίνει μια πρώτη ανασκόπηση της κατάστασης, ενώ θα δρομολογηθούν οι περαιτέρω εξελίξεις.

Στις 16:00 ώρα Κύπρου η συνάντηση των τριών θα μετατραπεί σε γεύμα εργασίας, στο οποίο θα παρακαθίσουν επίσης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτή θα είναι και οι πλέον κρίσιμη συνάντηση. Κι αυτό γιατί ο μεν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καλείται να χειριστεί την κυπριακή κρίση την επόμενη μέρα χρησιμοποιώντας τα «εργαλεία» της κεντρικής τράπεζας, η δε κ. Λαγκάρντ σ’ αυτή τη συνάντηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και την περαιτέρω στάση της.

Κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα δεν αποκλείουν ανάλογα με την εξέλιξη αυτών των συναντήσεων, ο Βαν Ρόμπαι να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως την Καγκελάριο Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ.

Το βέβαιο είναι ότι η συνεδρίαση του Εurogroup που ξεκινάει στις 19:00 ώρα Κύπρου, θα βρίσκεται υπό την απόλυτη εποπτεία των κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων και ηγετών χωρών της Ευρωζώνης που θα βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία πριν από το άνοιγμα των διεθνών αγορών.

Λιλλήκας: Πέντε μέτρα που απεγκλωβίζουν την Κύπρο από το μνημόνιο

Ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη χαρακτηρίζει τραγική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, καθώς και το γεγονός, όπως υποστηρίζει ότι η «λύση» που δόθηκε στις απαράδεκτες απαιτήσεις του Eurogroup και της Τρόικας «είναι ημιτελής».

Ο Γιώργος Λιλλήκας προτείνει στον πρόεδρο Αναστασιάδη πέντε μέτρα, τα οποία άμεσα απεγκλωβίζουν την Κύπρο από το μνημόνιο. Τα μέτρα αυτά είναι:

-Η επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να άντληση ακόμα μεγαλύτερων κεφαλαίων.

-Η πρόσκληση στην Κύπρο εταιρειών που έχουν ήδη ενδιαφερθεί, αλλά και άλλων, για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για προπώληση Φυσικού Αερίου ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ. Να ακολουθηθεί διαφανής και γρήγορη διαδικασία υποβολής προτάσεων και διαπραγμάτευσης, έξω από γραφειοκρατικές νοοτροπίες.

- 'Αμεσος καθορισμός διαφανών διαδικασιών διαχείρισης και διορισμό Συμβουλίου Διοίκησης από τεχνοκράτες του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης. Πρόσκληση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στον απανταχού Ελληνισμό για να στηρίξει το Ταμείο και τους σκοπούς του.

- 'Αμεση διαμόρφωση επενδυτικού σχεδίου για τη δημιουργία της ενεργειακής υποδομής. Πρόσκληση όλων όσων ενδιαφέρονται για συμμετοχή στην ενεργειακή υποδομή με στόχο την έναρξη εργασιών στα τέλη του 2013 ή αρχές του 2014. Να ακολουθηθούν διαδικασίες ταχείας διεκπεραίωσης και διαφάνειας.

- Να δοθούν κίνητρα στην TOTAL για να επισπεύσει τις έρευνες και την εξόρυξη πετρελαίου που μπορεί να επιφέρει άμεσα έσοδα, αφού δεν χρειάζεται οποιαδήποτε υποδομή για την πώλησή του.

Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι - Νταβούτογλου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι είχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου με αφορμή τις εξελίξεις στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, αλλά, όπως αναφέρεται σε τουρκικά και τ/κ ΜΜΕ, οι δύο άνδρες συζήτησαν το Κυπριακό και την κατάσταση στο Ιράκ.

Η τηλεφωνική επικοινωνία, σημειώνεται, έγινε χθες, μια μέρα με την τηλεφωνική συγνώμη που ζήτησε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου από τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν για τα θύματα του Μαβί Μαρμαρά. Ο Νταβούτογλου ενημέρωσε τον κ. Κέρι για τις εξελίξεις στο θέμα των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε στον Αμερικανό ομόλογό του τις απόψεις της Τουρκίας χαρακτηρίζοντας λάθος ενέργεια την σκέψη να τεθούν τα αποθέματα υδρογονανθράκων του νησιού εγγύηση σε ένα επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης ή άλλο μοντέλο δανειοδότησης που θα δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η ε/κ πλευρά. Τόνισε δε στον Τζον Κέρι ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά τα τετελεσμένα που προσπαθεί να εφαρμόσει η ε/κ πλευρά με αφορμή την οικονομική κρίση, επαναλαμβάνοντας στον Αμερικανό ΥΠΕΞ την επιθυμία της Τουρκίας και την τ/κ πλευράς για μια λύση που θα προκύψει από διαπραγματεύσεις.

Του υπογράμμισε επίσης ότι ο μοναδικός δρόμος για την διαχείριση των φυσικών πόρων του νησιού πριν από τη λύση είναι οι προτάσεις της τ/κ πλευράς το 2011 και το 2012 και η επίτευξη μιας συμφωνίας επίλυσης του προβλήματος υπό την επίβλεψη του ΓΓ του ΟΗΕ.